Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmän käyttöön uusi sydäniskuri, defibrillaattori

Miisa Kaartinen
Kuvaaja: Miisa Kaartinen
"Sydäniskurin käyttöä harjoitellaan ensiapuryhmässä. Kuvan laite ei ole sama kuin nyt ensiapuryhmälle lahjoitettu laite. "

Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin terveydenhuollon suunnittelija  Virve Karling luovutti 9.5.2017 Jyväskylän osaston ensiapuryhmän käyttöön uuden sydäniskurin, defibrillaattorin. Sydäniskurilla pysäytetään sähköiskulla elvytyksessä ihmisen henkeä uhkaava sydämen rytmihäiriö, usein kammiovärinä, jonka jälkeen sydämellä on mahdollisuus käynnistyä uudestaan.

Laite on peräisin Pelastushelikopteri Ilmarin tuki ry:n lahjoituksesta, jolla se lahjoitti entisen pelastushelikopteri Ilmarin toiminta-alueelle toimiville Punaisen Ristin ensiapuryhmille uusia sydäniskureita. Laitteita on tullut myös mm. Laukaaseen ja Hankasalmelle.

lmarin tuki ry perustettiin vuonna 1997 kehittämään pelastus-, sammutus-, etsintä- sekä ensihoitopalveluja Itä- ja Keski-Suomen alueella. Ilmari-kopterin tukikohta toimi alkuun Varkauden keskustassa ja vuodesta 2008 alkaen Joroisten lentokentällä. Ilmari auttoi 15 toimintavuotensa aikana tuhansia ihmisiä Itä- ja Keski-Suomen alueella, kunnes lääkärihelikopteritoiminta siirtyi vuoden 2012 alusta Ilmarin tuki ry:ltä sairaanhoitopiirien omistamalle ja valtion tukemalle FinnHEMS Oy:lle. Ennen vuoden 2012 siirtymävaihetta Ilmarin toiminnan mahdollisti pitkälti yksityisten, yritysten ja muiden yhteisöjen lahjoitukset, joita ilman toiminta olisi ollut mahdotonta.  Ilmarin tuki ry:n tavoitteena oli, että valtiovalta jonain päivänä ottaisi vastuun toiminnasta tasapuolisesti koko maassa ja jatkaisi hyväksi havaittuja toimintatapoja. Ilmarin tuki ry:n toive toteutui, ja nykyisin lääkärihelikopterit päivystävät valtakunnallisesti vuoden jokaisena päivänä ja kiireistä apua tarvitsevat saavat elintärkeän ensihoidon.  

- Laitetta käyttävien tulee olla Punaisen Ristin AED -koulutettuja. Nykyisin koulutus kuuluu mm. päivystyspalvelukurssin sisältöön. Jos laitteetta käytetään "oikeassa tilanteessa" on tästä raportoitava minulle, kertoo Virve Karling. Jyväskylän osaston ensiapuryhmä valittiin laitteen saajaksi, koska Jyväskylän osaston ensiapuryhmä päivystää usein suurissa yleisötapahtumissa.

Laite on mallia ZOLL AED Plus.  Laitteet ovat viime vuosina kehittyneet niin, että lyhyellä koulutuksella pystyy laitetta käyttämään ilman terveydenhuoltoalan ammatillista koulutusta.  Laite ohjaa käyttäjää puhe- ja tekstiohjauksella. Laite toimii tavallisilla Duracellin paristoilla, samoilla joita käytetään mm. kameroissa. Paristojen käyttöikä on viisi vuotta, mikäli laitetta ei ole käytetty elvytykseen. Näinollen laitteen ylläpitämiseksi käyttövalmiustilassa riittää, kun sen paristot vaihdetaan kerran kymmenessä vuodessa. Laite kertoo, onko elvyttäjän suorittama paineluelvytys riittävän voimakasta. Laitteen metronomi antaa säännöllisesti toistuvan äänimerkkiin, joka kertoo elvyttäjälle optimaalisen painelurytmin. Vastaavia laitteita on myös esimerkiksi urheiluhalleissa, kauppakeskuksissa ja lentoasemilla yleisön käytössä. 

Lisätietoja: Ensiapuryhmän ryhmänjohtaja Aarno Vitikainen 040-515 2428, sprjkl.earyhma@gmail.com