Kymmenen vuotta LäksyHelppiä: ”Sen tuntee aina kun lähtee kotiin – että tämä päivä on ollut kiva.”

Linda-Lotta Luhtala
Kuvaaja: Linda-Lotta Luhtala
"Kokeneet läksykerhon vetäjät Pirjo Roni ja Paavo Roni"

Istumme Vuosaaren kirjaston kahvila Pokkarissa ja paikalla on aivan erityinen kaksikko. Pariskunta Pirjo Roni ja Paavo Roni ovat vetäneet Punaisen Ristin läksykerhoa, LäksyHelppiä, jo vuosikymmenen ajan.

Ensin vapaaehtoistyöhön hurahti Paavo. Aluksi hän avusti päiväkodissa, josta hän siirtyi pitämään läksykerhoa Itäkeskuksen peruskouluun. Vuosi oli 2006 ja Itäkeskukseen perustettiin Helsingin ensimmäinen LäksyHelppi.

Myöhemmin Paavo houkutteli toimintaan mukaan myös Pirjon.

Oltiin pari vuotta ensin Itäkeskuksen koulussa. Sieltä me siirryttiin Myllypuroon, jossa me oltiin tosi kauan. Ensin siinä vanhassa homekoulussa, sitten parakissa ja lopulta muutettiin sinne remontoituun kouluun”, Pirjo kertoo.

Kaksikko puhuu Myllypurosta lämpimästi. Opettajat olivat aktiivisesti tukemassa läksykerhon toimintaan. Samat lapset kävivät siellä viikosta toiseen, jolloin kerhosta muodostui oma porukkansa. Rinnassaan lapsilla oli itse askartelemansa nimikyltit. Lukuvuoden päätteeksi tehtiin aina jotain kivaa yhdessä.

”Jos oli hieno ilma, niin mentiin ulos. Otettiin mukaan mehua ja keksejä ja karkkia ja pelattiin jotain”, Pirjo muistelee.

Jotkut lapset jääneet vahvasti mieleen

Vuosien varrella pariskunta on ehtinyt auttaa satoja lapsia läksyissä. Jotkut heistä ovat jääneet aivan erityisesti mieleen.

”Myllypurossa oli yksi tyttö, joka lähetti meille sähköpostiakin ja kertoi kaikenlaisia kuulumisia perheestään. Heille oli tullut silloin vauva”, Pirjo muistelee. Jotkut lapset lähestyvät tuttuja läksyohjaajia ja kertovat omista asioistaan.

”Että ei tämä ole vain läksyissä auttamista, vaan onhan tämä myös aikuisen roolin ottamista”, Pirjo huomauttaa.

Muhun teki erityisesti vaikutuksen yksi pieni ekaluokkalainen tyttö, Himi. Hän ei koskaan pyytänyt tukea, mutta tuli aina läksykerhoon. Hän teki hirveän huolellisesti kaikki läksynsä. Sitä oikein halusi antaa hänelle sen työrauhan”, Paavo kuvailee.

Läksykerhoon tulevilla lapsilla saattaa olla haasteita esimerkiksi suomen kielen kanssa. Toisaalta monet myös osaavat tehdä läksynsä, mutta haluavat tulla paikkaan, missä on aikuisia ja missä voi rauhassa keskittyä.

Kaksikko purskahtaa nauruun kun heiltä kysyy, miten he ovat jaksaneet läksykerhoa niin monta vuotta.

”Kiitos kysymästä”, Paavo virnistää. ”Tämä on palkitsevaa, ihan oikeasti. Sen tuntee aina kun lähtee kotiin – että tämä päivä on ollut kiva. Kommunikoiminen lasten kanssa on niin palkitsevaa. Ne on aina iloisia ja positiivisia. Että ei siinä ole tarvinnut jaksaa.”

LäksyHelppi on Punaisen Ristin vapaaehtoisten järjestämä läksykerho. Tällä hetkellä Itä-Helsingin osasto järjestää läksykerhoja Vartiokylän ja Itäkeskuksen kouluilla. Ensi syksynä toimintaa on tarkoitus laajentaa.

Oletko kiinnostunut tulemaan LäksyHelppi -ohjaajaksi? Lue lisää toiminnasta täältä tai ota yhteyttä laksy.aktiivit(at)saunalahti.fi.