Vuoden Ennakkoluuloton edelläkävijä Turunmaalla -tunnustuksen saivat vuonna 2017 Linda Bäckman ja Eva Björkfelt

Punaisen Ristin Turunmaan piiri haluaa osoittaa huomiota henkilölle tai yhteisölle, joka on aktiivisesti edistänyt yhdenvertaisuutta Turunmaalla. Tunnustus jaetaan rasisminvastaisen viikon aikana, joka oli tänä vuonna 20.-26. maaliskuuta.

Ennakkoluuloton edelläkävijä on toimija, joka on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti työskennellyt sen eteen, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti, mikä edesauttaa sitä, että ihmiset tuntevat paremmin kuuluvansa mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Keskeistä on myös myönteisten asenteiden edistäminen ja avoin tosiasioihin perustuva keskustelu. Ennakkoluulottoman edelläkävijän kriteereinä ovat työskentely etnisen tasa-arvoisuuden hyväksi ja julkinen kannanotto monikulttuurisuudesta. Henkilö tai yhteisö on aktiivisesti tehnyt työtä maahanmuuttajien kanssa tai heidän hyväkseen, kutsunut tai muuten ottanut mukaan omaan toimintaansa maahanmuuttajataustaisia henkilöitä ja näkyvästi toiminut etnisen tasa-arvoisuuden puolesta.

Tänä vuonna ennakkoluuloton edelläkävijä -palkinto menee kahdelle henkilölle, jotka ovat molemmat aktiivisesti työskennelleet ennakkoluuloista vapaan yhteiskunnan puolesta, sanoo Mia Eklund, vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Punaisen Ristin Turunmaan piirissä. Tunnustuksen saavat Linda Bäckman ja Eva Björkfelt. 

Linda Bäckman on ollut mukana perustamassa ja edistämässä Facebookissa ”We see you”-kampanjaa, jonka tavoitteena on osoittaa tukea turvapaikanhakijoille ja inhimillisemmälle turvapaikkapolitiikalle. Lisäksi Linda on vetänyt Åbo Akademi Volunteers -ryhmää, joka on järjestänyt Turussa ohjelmaa turvapaikanhakijoille. Toiminta on ollut maahan hiljattain saapuneiden kotouttamisen kannalta tärkeää ja on johtanut aitoihin turvapaikanhakijoiden ja turkulaisten välisiin ystävyyssiteisiin.

Eva Björkfelt opetti jo syksystä 2015 lähtien vapaaehtoispohjalta ryhmälle turvapaikanhakijoita suomea useita kertoja viikossa ja lokakuusta 2016 hän vetää yhdessä Linda Bäckmanin ja Lena Nykäsen kanssa "keskustele suomeksi" -ryhmää. Siinä turvapaikanhakijat ja pakolaiset saavat harjoitella suomeksi keskustelemista, mikä on auttanut heitä oppimaan suomea nopeammin. Ryhmä on myös tukenut integraatiota ja turvpaikanhakijoiden henkisen terveyden ylläpitämistä turavapaikanhakuprosessin aikana.

Miten itse haluaisi tulla kohdelluksi, jos olisi pakko paeta yksin täysin vieraaseen maahan? Olemme nähneet, miten tärkeää sosiaalinen pääoma on uusille maahantulijoille. Nykypäivänä pitää suomalaisenakin tekojen kautta osoittaa, missä seisoo, ei riitä, että ajattelee olevansa positiivisesti ja avoimesti suhtautuva, sanovat Linda Bäckman ja Eva Björkfelt. Olemme saaneet monia hyviä ystäviä ei vain turvapaikanhakijoiden joukosta, vaan myös samoin ajattelevista suomalaisista sen jälkeen, kun pakolaiset tulivat.

Linda ja Eva palkittiin piirin toimesta kampanjaviikon aikana.