Rasisminvastaisella viikolla kiehutaan kulttuurien välissä ja etsitään vuoropuhelua

Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Rasisminvastaisen viikon flashmob Tampereella 2014"

Rasisminvastaista viikkoa vietetään 20.–26.3.2017. Pirkanmaalla ja Hämeessä kampanjaviikko näkyy ja kuuluu monissa tapahtumissa useilla eri paikkakunnilla. Mm. Tampereella keskustellaan Kiehumispiste -elokuvasta sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä monikulttuurisessa kaapissa.

 

Osallistu rasismin vastaisen viikon tapahtumiin Pirkanmaalla ja Hämeessä

Rasisminvastaisen viikon (20. – 26.3.2017) aikana pyritään vahvistamaan kuvaa Suomesta avoimena tasavertaisten kansalaisten maana. Tavallisia suomalaisia kutsutaan kannustamaan toisiaan toimimaan syrjimättömän Suomen puolesta.

Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaiset tempaukset näkyvät Pirkanmaalla ja Hämeessä muun muassa kaduilla, toreilla, kuppiloissa, kirjastoissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Tapahtumia järjestetään mm. Tampereella, Hämeenkyrössä, Aitoossa, Asikkalassa, Forssassa ja Riihimäellä.

Tiistaina 21.3. klo 18.00 Tampereella Pirkanmaan Setan ja SPR:n järjestämässä tilaisuudessa puhutaan siitä, miten edistetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta silloin, kun eletään kulttuurien välissä, monikulttuurisessa kaapissa. Aiheesta on kertomassa Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen SPR:n koulutustilassa, osoitteessa Rongankatu 11.

Keskiviikkona 22.3. Asikkalassa Aurinkovuoren koululla puhutaan klo 18.00 alkaen turvapaikanhakijoista ja paperittomien tilanteesta. Luennoitsijana on Suomen Punaisen Ristin vaikuttamistyön ja viestinnän suunnittelija Pekka Reinikainen.

Tampereella katsotaan keskiviikkona 22.3. klo 18.30 alkaen Elina Hirvosen Kiehumispiste -dokumenttielokuva ja etsitään uudenlaista vuoropuhelua eri mieltä olevien ihmisryhmien välille. Kaikille avoin ilmainen elokuvanäytös alkaa klo 18.30 Arthouse Cinema Niagarassa, Kehräsaaressa. Ennen elokuvan alkua luovutetaan perinteinen Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustus, jonka saajasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Lauantaina 25.3. Forssan torilla kokoonnutaan rasisminvastaisen viikon toritapahtumaan klo 10 alkaen.

 

Osallistu somessa: #minäpäätän

Ideoi kanssamme yhdenvertainen, turvallinen ja kaikille avoin yhteiskunta, ja jaa ajatuksesi hashtagilla  #minäpäätän  #jagbestämmer  #idecide.
Kerro miten hyvien päätösten, positiivisten mielikuvien, tarinoiden, ystävyyssuhteiden ja kohtaamisten kautta luodaan syrjimätöntä ilmapiiriä kaikille.
Punaisen Ristin rasisminvastaisen viikon #minäpäätän -kampanja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kampanjan suojelija on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Kampanjaviikolla vahvistetaan kuvaa Suomesta avoimena ja hyvänä maana. Lue lisää, minkälaisia tapahtumia Suomen Punaisen Ristin piirit ja osastot järjestävät omilla paikkakunnillaan RedNetin tapahtumakalenterista ja osoitteesta: https://rednet.punainenristi.fi/node/43979.

 

Rasisminvastainen työ

Rasismiksi mielletään usein sen äärimmäisimmät ja näkyvimmät muodot, mutta rasistiset asenteet ilmenevät monin arkipäiväisin tavoin: vihjailuina, eleinä, ilmeinä, katseina, haukkumisena, viattomilta kuulostavina vitseinä ja ryhmästä poissulkemisena. Meillä kaikilla on kollektiivinen vastuu yhdenvertaisen ilmapiirin luomisessa. Haluamme puhua moniarvoisen ja yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta, jossa kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa. Asenteet ja käytös leviävät esimerkkien kautta.
Punaisen Ristin hallinnoima valtakunnallinen Ei rasismille! -hanke tekee rasisminvastaista työtä. Etnisen syrjinnän ehkäiseminen ja kotouttamisen edistäminen on osa Punaisen Ristin perustoimintaa ja sitä tukee työ- ja elinkeinoministeriö. Hanke on monivuotinen ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Lisätietoja:
Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anu-Rohima Mylläri,
Suomen Punainen Risti, Hämeen piiri, 040-1846911, anu.myllari@punainenristi.fi