Maaliskuu 2017

Rasismin vastaista viikkoa vietetään taas maaliskuun lopulla 20. - 26.3. Tampereen osasto on perinteisesti ollut hyvin vahvasti mukana viikon tapahtumissa eikä tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Viikon aikana järjestämme, ja olemme mukana järjestämässä, monenlaista tapahtumaa. Päätapahtumamme on elokuvakeskus Niagarassa keskiviikkona 22.3 järjestettävät kaksi elokuvanäytöstä. Ensin Tampereen koululaisille aamupäivällä, ja kaikille avoin esitys illalla. Näytämme vierailijoille ohjaaja-kirjailija Elina Hirvosen ensimmäisen pitkän elokuvan nimeltään Kiehumispiste. Elokuva käsittelee vuoden 2016 aikana ilmentynyttä kansan liikehdintää. Siinä päästään niin Rajat kiinni! - kuin Peli poikki! -mielenosoittajien mukaan, ja annetaan kaikille mahdollisuus tuoda äänensä esiin. Jos et pääse paikanpäälle, ei hätää, elokuvan voi katsoa netistä myös ilmaiseksi! Viikon aikana järjestämme myös jo perinteeksi muodostuneen pubivisan. Tänä vuonna visailemaan pääsee sekä Telakalla 20.3, että elokuvakeskus Niagarassa keskiviikkona 22.3 Kiehumispiste-elokuvan jälkeen. Tule ihmeessä paikan päälle, luvassa on jälleen loistavia palkintoja!

No, ei tämä viikko kuitenkaan pelkkää rasismin vastustamista ole. Nykyään rasismin vastaista viikkoa kutsutaan myös nimellä kulttuurien moninaisuuden viikko. Tampereella olemmekin viettäneet viikkoa aina laajemmin yhdenvertaisuuden kuin ainoastaan rasismiin puuttumisen merkeissä. Rasismiin puuttuminen on toki tärkeää mutta tavoitteemme on edistää moninaista ja yhdenvertaista yhteiskuntaa kaikille suomalaisille.

Viime aikoina tapetilla on ollut tasa-arvoinen avioliittolaki. Se astui voimaan kuun alussa ja on iso askel yhdenvertaisemman yhteiskunnan suuntaan. Uuden lain ansiosta isolla joukolla ihmisiä on nyt samat oikeudet kuin muillakin. Tästä huolimatta työtä yhdenvertaisuuden ja kulttuurien moninaisuuden saralla on edelleen paljon. Sitä työtä tekevät kaikki SPR:n loistavat vapaaehtoiset ympäri maata. Tätä arvokasta työtä tehdään mm. asumisavussa, kielikahviloissa ja ystävätoiminnassa. Ottamalla jokaisen ihmisen vastaan yksilönä ja sellaisena kuin hän on, annamme hänelle mahdollisuuden olla osana tätä järjestöä ja yhteiskuntaa. Näin annamme jokaiselle mahdollisuuden löytää uusia ystäviä ja tuntea itsensä tervetulleeksi ja tärkeäksi. Näistä lähtökohdista rakennamme tasa-arvoisen yhteiskunnan joka ei korosta ihmisten välisiä eroja vaan ottaa heidät mukaan ja luo yhteisymmärrystä eri ihmisryhmien välille.

Vuoden 2015 syksyn ja talven aikana saapuneista turvapaikanhakijoista suurin osa on nyt saamassa viimeisiä päätöksiään turvapaikasta. Osa myönteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista on jo tullut Tampereelle, ja lisää on tulossa. Asumisavun vapaaehtoisemme tekevät hienoa työtä toivottaakseen nämä uudet tamperelaiset tervetulleiksi. Tämä on myös osastollemme loistava tilaisuus saada paljon uusia toiminnastamme kiinnostuneita vapaaehtoisia. Kielimuuri ei ole läheskään niin korkea kuin moni uskoo. Uudet tulijat oppivat kieltä nopeasti kun pääsevät harjoittelemaan sitä koululuokkien ulkopuolella, ja monet asiat on yllättävän helppo selittää viittomalla, piirtämällä, tai ihan vaan esimerkkiä näyttämällä. Monikulttuurisuuden ei missään nimessä pitäisi olla vain monikulttuuristen toimintamuotojen etuoikeus vaan kaikkien osastomme toimijoiden pitäisi voida ottaa uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaansa.

Iloista kevättä kaikille,
terveisin Pekka, mokun hanslankari