Liikuttavan tärkeä ystävätoiminta

Lena Lindholm
Kuvaaja: Lena Lindholm

Ystävätoiminta on olennainen osa Punaisen Ristin toimintaa. Kaarinan-Piikkiön alueella siihen osallistuu reilut 60 vapaaehtoista ja lisää vapaaehtoisia tarvitaan koko ajan. Suurin merkitys ystävätoiminnalla on yksinäisille ikäihmisille.

Ystävätoiminnassa on ensinnäkin kyse siitä, että ihminen on läsnä toista ihmistä varten. Kuunteleminen, keskustelu ja yhdessäolo muodostavat tärkeän yhteyden yksinäisen ja ystävän välillä.

Lisäksi ystävätoiminnassa voidaan kiinnittää huomiota käytännön asioihin, kuten kodin turvallisuuteen. Tämä voi olla yksinasuvalle ikäihmiselle hyvin tarpeellista ja tuoda turvaa.

Erittäin tärkeää on myös toiminnan terveyttä edistävä vaikutus. Ystävän seura mahdollistaa liikkumisen ja on helpompi lähteä ulos raikkaaseen ilmaan, kun on joku jonka kanssa lähteä. Toiminnassa pitkään mukana ollut vapaaehtoinen korostaa juuri ulkoiluhetkien tärkeyden. Hän vie ystävänsä ulos luontoon, pakkaavat kahvit mukaan ja lähtevät retkelle. Yksinäinen ihminen, joka viettää paljon aikaa sisätiloissa, voi nauttia suuresti luonnon äänistä ja tuoksuista. Näistä hetkistä tulee helposti kohokohtia, joita odottaa ja jotka jälkikäteen muistaa.

Ulkoilun ja liikunnan merkitystä ihmisen fyysiselle ja henkiselle terveydelle ei voi tarpeeksi korostaa. SPR Kaarinan-Piikkiön osaston ystävätoiminnalle kuuluu nyt myös yksilöliikuttajat Kaarinan kaupungin Wertaisliikuttaja-projektista. Tämä projekti on Kaarinan kaupungin liikuntapalveluiden käynnistämä hanke, jolla panostetaan erityisesti ikäihmisten liikunnalliseen aktivointiin. Jos tarvitsee tukea ja seuraa liikkumiseen, ystävätoiminnan kautta voi siis nyt saada myös liikuntaystävän.

Kaarinan ystävätoiminnasta vastaava Annikki Alho kertoo, että yhteistyö Kaarinan kaupungin liikuntatoimen kanssa on hyvä, ja kiittää erityisliikunnan suunnittelijaa Päivi Meckliniä siitä, että hän on tuonut uuden, terveyttä ylläpitävän asiantuntemuksensa mukaan ystävätoimintaan. Monipuolinen toiminta sisältää esimerkiksi kävely-, ulkoiluryhmiä sekä kuntosali- tai uimahallikäyntejä, liikuntaystävän seurassa. Kaarinan liikuntatoimi vastaa edelleen Wertaisliikuttajien koulutuksesta sekä syventävästä koulutuksesta.

Ystävätoimintaan pääsee mukaan osallistumalla ensin lyhyelle perehdytyskurssille (3 h). Seuraava ystäväkurssi järjestetään Kaarinassa vielä kevään aikana.

Jos tarvitset liikuntaystävää itsellesi tai läheisellesi, tai olet kiinnostunut ystävätoiminnasta, voit ottaa yhteyttä ystävätoiminnan Annikkiin Kaarinassa (annikki.alho@gmail.com) tai Riikkaan Piikkiössä (riikka.sivonen@elisanet.fi).

Olisiko sinulla aikaa olla yksinäisen ystävä?