Ensiavun alkeet tutuiksi auttajakurssilla

Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
"Turun 112-tapahtumassa auttajakurssilla oli monta nuorta oppimassa uusia taitoja. "
Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
"Näin syntyy paineside."
Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
"Vili Virtanen ja Tanja Heikkilä sovittelevat Vilille Heimlichin otetta."
Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
"Ensiaputaitojen alkeet oppii jo tunnissa. Tärkeän kansalaistaidon levittämiseen on kehitetty Suomen Punaisen Ristin uusi auttajakurssi."
Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti
"Myrmidia Mörönen ja Minna Rautanen laittavat Wolferiinaa kylkiasentoon."

Tiedätkö, miten tajutonta käsitellään? Entä koska on oikea hetki soittaa hätäkeskukseen, kun auttaa ihmistä, jolla on vierasesine hengitysteissään?

Jos et ole ihan varma, nämä ja muut perusasiat selviävät auttajakurssilla.

Tunnin pituinen auttajakurssi on Suomen Punaisen Ristin uusi koulutus, lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Ajatuksena on tarjota Suomelle maailman ensiaputaitoisin kansa. Pikakoulutuksessa saa haltuun alkeet,se rohkaisee auttamaan hätätilanteessa

- Jo ensiavun perusteiden tunteminen lisää kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Ehkä auttajakurssi myös herättelee ihmisiä käymään pitemmän ensiapukurssin, sanoo ensiavun ja terveydenhuollon ohjelmapäällikkö Minna Rautanen Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiristä.

Koska auttajakurssille halutaan pitää matala kynnys, se on osallistujille maksuton. Paikallisosastoja kannustetaan pitämään kursseja omilla alueillaan. Osastot saavat tilata maksuttoman koulutuspaketin, Auttajakurssin kassin, kouluttamisen tueksi. Viimeistään Punaisen Ristin viikolla toukokuussa koulutuksen toivotaan leviävän laajalle.

Kertaus kannattaa

Turussa Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin tiloissa koulutettiin 112-päivänä kolme auttajakurssiryhmää. Susanne Rytkölä ja Essi Järviö saivat tietää kurssista Järviön työpaikan kautta.

- Opiskelemme opettajiksi, ja lasten kanssa toimiessa ensiaputaidot voivat tulla tarpeeseen, he sanovat.

Juha Mörönen toi kurssille tyttärensä Wolferiinan ja Myrmidian. Työn ja harrastusten kautta ensiaputaitoja on jo koko perheellä, mutta Mörösen mukaan kertaus kannattaa.

- On hyvä pitää sellainen viretila, että noin kerran vuodessa kertaa taitoja.

Isä Mörönen on kohdannut monenlaisia ensiaputilanteita katkenneen raajan hoidosta lähtien. Tytöt ovat oppineet ensiapua partiossa ja myös he ovat jo tarvinneet taitojaan.

- Partiossa kaverilta meni nilkka ja autoin häntä, Myrmidia kertoo.

Hengitys on tärkein

Auttajakurssilla opitaan tajuttoman ensiapu, suuren verenvuodon tyrehdyttäminen, vierasesineen poistaminen hengitysteistä ja lämmönhukan estäminen. SPR Varsinais-Suomen piirin kouluttaja Kirsi Koivuaho kertoo perusteet ja näyttää avustajan avulla, miten toimitaan.

- Tärkeintä on kaikissa tilanteissa hengityksen turvaaminen, Koivuaho tähdentää.

Alkuinfon jälkeen Koivuaho jakaa ryhmän harjoittelemaan oikeita otteita. Partiolaisporukkaa Merimaskun Reimareista naurattaa ensin, mutta puhelimet pannaan pois ja harjoitellaan vatsalleen tai selälleen tuupertuneen kääntämistä oikeaan asentoon, kyljelleen.

Isokin ihminen kääntyy vaatteista vetämällä. Entä mistä tietää, hengittääkö tajuton?

- Poskea vasten hengityksen tuntee hyvin, Koivuaho kertoo.

Hätäkeskukseen on soitettava, jos tajutonta ei saa hartioista ravistelemalla hereille.

Huivi riittää siteeksi

Kun hätätilanne osuu kohdalle, on tärkeää toimia nopeasti. Oikeita välineitä ei useinkaan ole käsillä, mutta painesiteen haavaan tekee tarvittaessa vaikka kivestä ja huivista.

Hopeapintainen avaruuslakana estää kehon jäähtymisen. Se on riskinä esimerkiksi eksymistapauksissa. Lakanasta muotoillaan kotilomainen suoja kehon ja pään ympärille.

Tukehtumistilanteissa on aina kiire. Jolleivät napakat iskut lapojen väliin tuo riittävästi painetta rintaonteloon ja irrota vierasesinettä, tarvitaan Heimlichin otetta. Sitä ei koskaan saa tehdä ilman syytä, mutta auttajakurssilla opetetaan etsimään oikea kohta.

Tunti kuluu nopeasti opiskellessa. Essi Järviö ja Susanne Rytkölä kokivat saaneensa auttajakurssilta itsevarmuutta ja uusia taitoja.

- Nyt ainakin tietää, miten hengitystiet vapautetaan ja verenvuoto tyrehdytetään. Voi hyvin kuvitella, että tästä on vielä joskus hyötyä, naiset sanovat.

Elina Teerijoki