Vapaaehtoiset harjoittelivat tosielämän valmiustoimintaa Turussa

Antero Kautto
Kuvaaja: Antero Kautto
"Aurajoen osaston ensiapuryhmän vapaaehtoinen Sari Kivelä tutkimassa potilasta "
Heidi Hakkarainen
Kuvaaja: Heidi Hakkarainen
"Jaana Matlen kerää tietoja evakuoidulta Virve Nyyssöseltä"
Antero Kautto
Kuvaaja: Antero Kautto
"Henkinen tuki onnettomuustilanteessa on erittäin tärkeää. Kuvassa Anja Toivanen ja Jari Koiranen"

Myrskytuuli 2010 -valmiusharjoitus keräsi yli 500 toimijaa Turkuun perjantaina 14.5.2010 harjoittelemaan. Harjoituksen tarkoituksena oli avustaa myrskyn aiheuttamista tuhoista kärsiviä ihmisiä. Harjoitusrasteja oli neljä ja ne koostuivat bussionnettomuudesta, vedenpuhdistuksesta, sähkökatkoksesta saarella ja evakuoinnista. Harjoituksessa Varsinais-Suomen alueelle on iskenyt poikkeuksellisen voimakas matalapaine ja sen aiheuttamat myrskyt ovat katkoneet puita, nostattaneet vedenpintaa ja aiheuttaneet muita ongelmia kansalaisille sekä infrastruktuurille.

- Koko harjoitus oli erittäin mielenkiintoinen ja laaja kokonaisuus, jonka suunnitteluun ja toteutukseen on nähty vaivaa ja aikaa mutta unohtamatta toiminnan mukavuutta, kertoo Punaisen Ristin vapaaehtoinen Antero Kautto.
 
Ensiavun harjoittelua yhteistyössä viranomaisten kanssa
 
Bussionnettomuusrastilla toiminta keskittyi onnettomuuteen joutuneen bussin matkustajien hoitamiseen onnettomuuspaikalla ja jatkohoitoon alueelle pystytetyssä kenttäsairaalassa. Harjoitusrastille osallistui monia vapaaehtoisia Aurajoen osaston ensiapuryhmästä ja muista Punaisen Ristin ensiapuryhmistä eri puolilta Suomea. Yhteistyötä toteutettiin Rajavartiolaitoksen, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yksiköiden ja HES:n sairaankuljetuksen kanssa. Toiminta rastilla oli harjoituksen alusta loppuun hektistä helteisen kuumassa päivässä koko 1,5 tunnin ajan ja jokainen osallistuja antoi kaikkensa rastin onnistumiseksi.
 
Henkinen tuki tärkeää järkyttyneiden auttamisessa
 
Evakuointirastilla Viking Linen matkustajalaiva oli pelastanut kuvitteellisesti haaksirikkoutuneen aluksen matkustajat, jotka tuotiin Viking Linen terminaaliin Turkuun. Punaisen Ristin vapaaehtoisten tehtävänä oli ennen kaikkea antaa henkistä tukea evakuoiduille matkustajille. Terminaaliharjoituksen tarkoituksena oli seurata miten Viking Linen ja Punaisen Ristin yhteistyö toimii tällaisessa tilanteessa. Terminaalista matkustajat kuljetettiin Kuuvuoren nuorisotalolle, jossa matkustajien omaisiin otettiin yhteyttä, valmisteltiin hätämajoitusta ja jatkettiin henkisen tuen antamista.
 
 Kuvat ja tekstit: Antero Kautto ja Heidi Hakkarainen