Paperittomien tuki

Paperittomat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat päätyneet oleskelemaan Suomessa vailla laillista oleskeluoikeutta. Suomeen on syntynyt uudenlainen paperittomien ryhmä, kun osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista jää Suomeen, eikä heitä voida palauttaa kotimaahansa vastoin tahtoaan. Osa kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista ei uskalla palata kotimaansa huonon turvallisuustilanteen vuoksi.

Päävastuu paperittomien auttamisesta on viranomaisilla, Punainen Risti voi olla mukana auttamistyössä. Punaisen Ristin toimintaa ohjaa järjestön tärkein periaate, inhimillisyyden periaate, avun tarpeessa olevien ihmisten auttamisesta. Punainen Risti auttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä heidän oikeudellisesta asemastaan riippumatta ja valtiot ovat tunnustaneet kansallisten yhdistysten oikeuden päästä haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten luokse antamaan apua.

Tälle sivulle kootaan osastojen käyttöön tarkoitettua materiaalia, vaikuttamis- ja avustustoimintaa varten. Sivua päivitetään tilanteen edetessä.

Lisätietoja: Asiantuntija, paperittomien tuki Miska Keskinen miska.keskinen@redcross.fi 040 546 6440