Hämeen piiri 80 vuotta

Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi

Punaisen Ristin Hämeen piiri 80 vuotta

Juhlatapahtumat 2017

Aika Tapahtuma Paikka
12.3. Yhdessä enemmän-juhlatapahtuma Kangasala

9.9.

Piirin ensiapukilpailut

Asikkala

14.10. Piirin 80-vuotisjuhla Tampere
     

 

 

 

 

 

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Hämeen piiri perustettiin. Koko olemassa olonsa aikana piirimme on ollut edelläkävijä ja aloitteentekijä monella eri saralla. Nytkin olemme yksi Suomen vahvimmista toimijoista kehittäen ja ylläpitäen Punaisen Ristin tehtävää Pirkanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Samanaikaisesti Punainen Risti järjestönä täyttää 140 vuotta ja Suomikin täyttää 100 vuotta. Erinäisten merkkivuosien juhliminen samanaikaisesti on suotavaa.

Juhlimme merkittävää merkkipaalua näkyvästi vuonna 2017

1. Tarinoita ja valokuvia
Julkaisemme tarinoita ja valokuvia menneiltä vuosilta verkossa sekä näyttelyssä piirin juhlatapahtumassa 14.10. Tampere-talossa. Pyydämme osastoja lähettämään 1-2 tarinaa historiallisista tai poikkeuksellisista tapahtumista, henkilöistä ja ilmiöistä omalta paikkakunnalta. Tarinoiden tulisi liittyä Punaisen Ristin toimintaan ja pituuden tulisi olla enintään kaksi A4 liuskaa. Materiaalia voi lähettää piiritoimistolle alkukevään 2017 aikana.
Otamme mielellämme vastaan myös valokuvia menneiltä vuosilta. Valokuvien arvoa lisää hyvä kuvateksti, josta käy ilmi kuvaaja, kuvassa esiintyvien henkilöiden nimet sekä kuvan tapahtumat. Jokainen osasto voi lähettää viisi parasta kuvaa. Piiritoimistolla on mahdollisuus skannata paperikuvia.

Kaikkien tarinoita ja valokuvia lähettäneiden osastojen välillä arvomme kaksi Canon –kameraa. Voittajat julkaistaan juhlassa 14.10.

Lähetä kuvat ja tarinat osoitteeseen sprhame80@gmail.com.

2. Juhlavuoden tapahtumia
Järjestämme juhlavuoden tapahtuman jokaisella Hämeen piirin kummialueella.Tapahtuman koordinaattorina toimii osaston oma kummi sekä asiaan nimetty vapaaehtoinen (juhlakoordinaattori). Toivomme lähialueen osastojen päättävän paikasta ja ajankohdasta. Suosittelemme järjestämään juhlatapahtuman osana jotain isompaa tapahtumaa (messut, myyjäiset, teemapäivä, paikallinen juhla, tms.), jolloin juhlavuosi saa suurempaa näkyvyyttä.

Juhlavuoden tapahtuman teema voisi olla vahva auttamisen verkosto ja tilaisuudessa voisi olla esillä kohdassa yksi haettuja vanhoja valokuvia suurennettuina. Osastojen vahva historia sekä yhteistyö toistensa ja muiden toimijoiden kanssa on hyvä lähtökohta.

Merkkipäivää juhlitaan näkyvästi piiritoimiston ja juhlatoimikunnan toteuttamana piirin ensiapukisoissa 9.9. Asikkalassa sekä varsinaisessa juhlassa 14.10. Tampereella.

3. Villasukkia
Otamme mielellämme vastaan seitsemän periaatteen villasukkia. Osaston neulepuikkojen pyörittäjät saavat toteuttaa oman visionsa Punaisen Ristin periaatteista villasukkien muodossa. Villasukat voi lähettää tai tuoda piiritoimistoon 30.9.2017 mennessä. Juhlatoimikunta valitsee parhaat villasukat näytille 14.10. järjestettävään juhlaan Tampereella. Vuoden päätteeksi jouluna 2017 villasukat lahjoitetaan Hämeen piirin ystävätoiminnassa mukana oleville henkilöille.

4. Juhlavuoden tuote
Edullinen, useimmille matkaaville hyödyllinen, eksyneille jopa välttämätön...
 

5. SPR:n lahja 100-vuotiaalle Suomelle - Auttajakurssi
Suomen Punaisella Ristillä on ollut merkittävä rooli Suomen historiassa. Myös tulevaisuuden Suomessa ihmiset ovat yhdessä auttamassa avun tarpeessa olevia. Suomen Punaisen Ristin lahja satavuotiaalle Suomelle on kouluttaa tuhansia auttajia, kaikkialla Suomessa.

Auttajakurssi on tunnin mittainen pikakoulutus, jonka järjestämiseksi osasto saa valmiudet. Auttajakurssilla opetetaan hengityksen turvaaminen erilaisissa tilanteissa (hengitystien avaaminen, kylkiasento, hengitystietuke) ja verenvuodon tyrehdytys.
Kursseja voi järjestää koska tahansa vuoden 2017 aikana, esimerkiksi Punaisen Ristin viikolla toukokuussa. Lisäohjeistusta löydät sivun alalaidasta löytyvästä PDF-tiedostosta.

 

6. Historianäyttely
Näyttelyn voi pystyttää milloin tahansa vuoden aikana, vaikkapa auttajakurssin yhteyteen. Erityisen hyvin näyttely sopii perinteikkään Punaisen Ristin viikon tapahtumaksi. Osastoille tuotetaan näyttelymateriaali valokuvista. Viisi teemoittain koottua kokonaisuutta, joiden aiheet ovat kansanterveystyö, kriisit, sosiaalityö, ensiapu ja valmius sekä kansainvälinen apu.
Näyttelyvihko, joka täydentää näyttelyn kuvia ja kertoo Punaisen Ristin historiaa tarinan kautta.
Näyttely on helposti pystytettävä, se sopii vaikka omaan toimitilaan, kirjastoon tai kunnantalon aulaan. Paikan valinnassa kannattaa hyödyntää vanhoja yhteistyökumppaneita. Lisäohjeistusta löydät sivun alalaidasta löytyvästä PDF-tiedostosta.

 

Sosiaalisessa mediassa voi päivityksissä käyttää #sprhäme80, jolloin tapahtumien seuraaminen helpottuu ja julkaistut materiaalit voidaan helposti kasata yhdeksi kokonaisuudeksi.

Ystävällisin terveisin,

Juhlatoimikunta