Jalkapalloilu kokosi yhteen Etelä-Savon vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoita Pieksämäelle.

Pieksämäellä järjestettiin 30.9. Etelä-Savon vastaanottokeskusten asiakkaille jalkapalloturnaus. Vastaanottokeskusten kesken mietittiin kuinka voisimme tehdä alueellista yhteistyötä asiakkaidemme viriketoiminnan lisäämiseksi. Kaikilla alueen vastaanottokeskuksilla on selkeästi yhteinen intressi pyrkiä tarjoamaan asiakkaille virikkeellistä ja aktivoivaa tekemistä.

Alueellinen yhteistyömme potkaistiin käyntiin ja yhteistyön avauksena saatiin järjestettyä jalkapalloturnaus. Koko tapahtuman idea oli saada asiakkaat liikkeelle ja liikkumaan sekä antaa heille mahdollisuus tavata toisia turvapaikanhakija asiakkaita alueen muista keskuksista. Yhdessä olo mukavan harrastuksen parissa auttaa unohtamaan arjen murheet ja toivottavasti antaa myös voimia jatkoa ajatellen.

Turnaukseen osallistui 8 joukkuetta, mukana olivat Pieksämäen, Mikkelin ja Savonlinnan vastaanottokeskusten joukkueet. Lisäksi mukaan saatiin Pieksämäen nuoret turvapaikanhakijat seurakuntaopistolta. Kaiken kaikkiaan itse pelaajia oli yli 100 ja katsojiakin riitti molemmille kentille. Paikalla oli Pieksämäen osaston vapaaehtoisia ja kiinnostuneita kuntalaisiakin.

Itse tapahtuma sujui erinomaisesti ja selvästi näkyi, että kaikissa keskuksissa oli asiakkaita valmisteltu turnausta varten. Kaikki pelaajat olivat tietoisia ja ymmärsivät, ettei turnauksen voittaminen tai verenmaku suussa pelaaminen ollut päivän tarkoitus. Yhdessäolo mukavan harrastuksen parissa ja uusien kavereiden saaminen olivat päivän teemat ja siinä onnistuttiin. Säätila näytti aamusta kurjalle ja vettä saatiin muutamaan otteeseen. Iltapäivää kohden onneksi tuli muutosta ja aurinkokin näyttäytyi.

Pelit alkoivat klo 10.00 ja loppuottelu oli ohi klo 16.00 mennessä. Otteluita kertyi yhteensä 15 ja ne olivat pääasiassa todella tasaisia. Kaikista joukkueista löytyi kovasti yritystä ja vasta tuomarin pillin puhalluksen jälkeen tarkisteltiin tuloksia. Mukavaa oli huomata, että suuria pettymyksiä ei koettu vaikka tappioitakin tuli. Loppuotteluun selvisivät Pieksämäen ja Savonlinnan vastaanottokeskusten joukkueet. Loppuottelu oli äärimmäisen tasainen ja hyvätasoinen. Molemmista joukkueista löytyi paljon osaamista ja näki, että pelaajilla oli taustaa lajiin jo pienestä pitäen kotimaastaan saakka. Pieksämäen joukkue oli tällä kertaa hivenen etevämpi ja otti 2-0 voiton.

Tapahtuman jälkeen kaikki olivat sitä mieltä, että tätä yhteistyötä jatketaan tulevaisuudessakin. Seuraavalla kerralla voi itse tekeminen olla jotain ihan muutakin. Itse pelaajille päivä oli raskas ja ainakin Pieksämäen vastaanottokeskuksella ei juurikaan juhlittu vaan syötiin ja lepäiltiin rankan päivän jälkeen.

Kuva ja teksti Jukka-Pekka Itkonen