Äkkilähtö taistelutantereelle – median vastuuta pohdittiin Tampereella

Linda Laine
Kuvaaja: Linda Laine
"Delegaatin tehtävissä työskennellyt Keijo Mäkelä esitteli kiinnostuneille talviasuttavaa pakolaistelttaa, joka oli pystytetty Sampolan ala-aulaan. Kyseisiä telttoja on käytetty esimerkiksi Nepalissa ja Tunisiassa. Yhden teltan arvo on noin 800–1000 euroa."
Linda Laine
Kuvaaja: Linda Laine
"Severi Raja-aho kirjasi itsensä pois evakuointilistalta seminaarin jälkeen ilmoittautumalla Tampereen Vapepan Anneli Häkkiselle."
Linda Laine
Kuvaaja: Linda Laine
"Tamperelaiset nuorisodelegaatit Mikael Ashorn ja Taika Vuori olivat tyytyväisiä päivän ohjelmaan. Vuori toivoo että tunteisiin vetoavan uutisoinnin ohella media toisi paremmin esille myös konfliktien takana oleva politiikkaa."

Humanitaarisesta oikeudesta kiinnostuneet vapaaehtoiset keräsivät Tampereelle niin toimittajia kuin tutkijoita kertomaan, mitä konfliktiuutisoinnissa on otettava huomioon. Samalla harjoiteltiin evakuointia suuronnettomuuden varalta.

VALKOKANKAALLE HEIJASTUU kuva presidentti Martti Ahtisaaresta, joka pitää molemmin käsin kiinni historiallisesta kädenpuristuksesta. Kyse Acehin rauhansopimuksen allekirjoittamisesta Helsingissä vuonna 2005 ja kättelyn osapuolet ovat Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen edustajat. Valkokankaan alapuolella seisoo rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen. Hän muistuttaa yleisölleen, että tällaiset kuvat onnistuneista neuvotteluista ovat niitä, joita näemme mediassa, mutta rauhanvälitystyö on muutakin kuin juhlallisia seremonioita kameroiden välkkeessä. Yli 70 ihmistä kokoontui Sampolan auditorion harmaille penkeille lokakuisena lauantaina kuuntelemaan Väyrysen lisäksi myös Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Sami Sillanpään, Lähi-itään erikoistuneen toimittaja Leena Reikon sekä Punaisen Ristin oikeudellisen neuvonantajan Jani Leinon puheenvuoroja. Kyseessä oli Messukylän osaston järjestämä humanitaarisen oikeuden seminaari, joka keskittyi median valtaan ja vastuuseen konfliktiuutisoinnissa. Tapahtuman järjestivät osaston vapaaehtoiset.

KUULIJOIDEN JOUKOSSA keskustelua herätti etenkin toimittaja Sillanpään luento ulkomaanjournalismin tekemisestä ja vaikeasta nykytilasta.
– On kummallista, että klikkijournalismin maailmassa ulkomaanuutiset eivät saa lukijoita, sillä ne ovat juuri niitä uutisia joita itse luen, kertoi Tampereella asuva nuorisodelegaatti Mikael Ashorn. Toimittajien ja heidän esimiestensä tekemille valinnoille liikeni myös ymmärrystä. Kaikista konflikteista on vaikea uutisoida kattavasti.
– Medialla ei ole helppoa roolia monisyisissä konflikteissa, kun on samaan aikaan tehtävä valintoja siitä, mihin toimittajia lähetetään ja mihin rahat riittävät, sanoi nuorisodelegaatti Taika Vuori. Jos Ashornilla ja Vuorella olisi valta lähettää toimittaja ja kuvaaja maailmalle, kohteet olisivat Kashmirin alue Aasiassa ja Afrikassa sijaitseva Etelä-Sudan. Molempia alueita vaivaavat pitkittyneet konfliktit, joista Kashmirin konfliktin juuret yltävät 40-luvulle asti. Lisäksi kaksikko haluaisi kuulla enemmän uutisia myös Keski-Afrikassa sijaitsevasta Burundista, jossa poliittinen jännite on muuttunut väkivallaksi. Myös rohingya-vähemmistön tilanne Myanmarissa kaipaa Vuoren ja Ashornin mielestä lisää huomiota.

SEMINAARIA SEURANNEET toimittajat Oona Lohilahti ja Maarit Alkula eivät kokeneet iltapäivän aikana suuria yllätyksiä.
– Konflikteista esille pääsevät usein juurikin ne isoimmat ja raaimmat, koska niillä on usein myös suuri vaikutus ihmisten elämään. Iloisilla uutisilla vastaavaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta on paljon harvemmin, sanoi seminaarin järjestämiseen osallistunut Lohilahti. Samaa mieltä oli myös Alkula.
– Olisi hienoa, jos media voisi uutisoida isosti, että Etiopian kuivuusongelma on ratkaistu ja lukijat olisivat aiheesta innoissaan, Alkula sanoi. Molemmat korostivat toimittaja Sillanpään näkemystä siitä, että ulkomaanuutisoinnilla on merkitystä ja toimittajien läsnäolo konfliktialueilla on tärkeää niin tiedonvälityksen kuin sodassa tehtyjen tekojen dokumentoinnin kannalta. Konfliktien päätyttyä median keräämällä materiaalilla voi olla vaikutusta esimerkiksi sotarikosten selvittämiseen.

SEMINAARIN OHELLA Sampolassa järjestettiin myös Tampereen osaston koordinoima Äkkilähtö-evakuointiharjoitus yhteistyössä Tampereen Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun kanssa. Jokainen seminaariin osallistuja kirjattiin evakuointiluetteloon ennen kuin he astuivat saliin. Vastaavasti jokaisen oli kirjattava itsensä ulos seminaarin päätyttyä. Seminaarin vetäjä Jussi Laatikainen oli tyytyväinen niin seminaarin sisältöön kuin yhteistyöhön osastojen, Hämeen piirin ja Työväenopiston kanssa.
– Halusimme lisätä ihmisten tietoisuutta käynnissä olevista konflikteista, ja tarjota heille työkaluja käsitellä kaikkea sitä kuva- ja tietovirtaa, jota konfliktialueilta tulee. Laatikainen toivoo, että seminaari toi kuulijoille uusia ajatuksia ja näkökulmia.
– Toivon, että saimme heräteltyä yleisöä, sillä lopulta ihmisen paras työkalu median välittämän tiedon arviointiin on ne omat aivot.