Joutsan yläasteella Äkkilähtö

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Sinikka Riipinen (vas), Maija Lahtinen, Markku Arpiainen ja Markku Riipinen (oik) suunnittelivat tapahtumien kulkua ennen harjoitusta."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Äkkilähtö pinssit ja tarrat jaettiin kaikille osallistujille."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Markku Arpiainen avasi harjoituksen. "
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Joutsan osaston EA-ryhmän rasti."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Vapepan rasti liikuntasalissa."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Pelastuslaitoksen rastilla harjoitus menossa."

Äkkilähtö 2016 on Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus, jossa vahvistetaan koulujen ja yläkouluikäisten nuorten kriisivalmiutta. Harjoitus toteutetaan yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen kanssa. Harjoituksia järjestetään valtakunnallisesti ympäri Suomen yläkouluja syys-lokakuun vaihteessa. Länsi-Suomen piirin alueella Äkkilähtö -harjoitukseen osallistuu seitsemän osastoa, joista ensimmäisen lähdön otti Joutsa.

Säiliörekan liikenneonnettomuudessa vapautui myrkyllisiä kemikaaleja Joutsan keskustaan

Joutsan osaston harjoitus käynnistyi iltapäivällä 29.9.2016. Osaston kotimaanavun yhdyshenkilö Markku Arpiainen kertoi koulun auditoriossa 7-9 -luokkien oppilaille kuvitellusta tilanteesta, jossa säiliörekan jouduttua liikenneonnettomuuteen Joutsan keskusta-alueelle vapautui myrkyllisiä kemikaaleja. Kuviteltu tilanne sopi hyvin Joutsan oloihin, koska kunnan läpi kulkee yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä teistä.

Oppilaat olivat harjoituksessa evakuoitu koululle, jossa osasto yhdessä Poliisin, Pelastuslaitoksen, Joutsan kunnan, Vapepan ja Marttojen kanssa järjesti rastiradan. Harjoitukseen osallistui lähes 140 oppilasta.

Joutsan osaston rastilla EA-ryhmän Sinikka ja Markku Riipinen kertoivat ensiaputehtävistä, joihin saatetaan joutua myrkyllisten kaasujen vapauduttua ilmaan.

- Hätätilanteessa voi esimerkiksi hengittää kostutetun nenäliinan läpi, Riipinen totesi.

Joutsan Marttojen Liisa Heinosen ja Maija Lahtisen rastilla pohdittiin ruokahuollon toimivuutta poikkeustilanteessa.

- Sähkönsaanti on merkittävä tekijä ratkaistaessa miten ruokaa tehdään. Kaasukeittimiä ei välttämättä voi käyttää, jos ilmanvaihto on katkaistu kemikaalien takia ja happea pyritään kuluttamaan mahdollisimman vähän, Heinonen kertoi.

Mitä otat mukaan 10 sekunnissa

Oppilaat ja opettajat pohtivat Joutsan harjoituksen kuluessa mitä ottaisivat mukaan tositilanteessa. Lähes kaikki oppilaat ilmoittivat nappaavansa mukaan kännykän ja pidempään asiaa mietittyään myös laturin. Opettajat pohtivat voisiko syksyn aikana kotiläksyksi miettiä, mitä todella ottaa mukaansa jos esimerkiksi herätetään yöunilta ja on heti lähdettävä kokoontumispaikalle.

Pohdintaan voi osallistua myös somessa. Lähettämällä Instagramiin kuvan esineestä, jonka ottaisi mukaansa, jos aikaa kodista poistumiseen olisi vain hetki osallistuu samalla kahden Canon PowerShot SX720 HS -kameran arvontaan. Julkaisuun laitetaan hashtagit #Äkkilähtö2016 ja #PunainenRisti. Kilpailuaikaa on 7.10.2016 saakka.

Teksti: Tero Hintsa