Osaston ensiapuryhmä mukana missä sattuu ja tapahtuu

Eva Granqvist
Kuvaaja: Eva Granqvist
"Ensiapuryhmä kokoontuu Malmilla joka toinen torstai. Ryhmän yksi tärkeimmistä tehtävistä on päivystystoiminta erilaisissa tapahtumissa."

Pohjois-Helsingin osaston ensiapuryhmä aloitti toimintansa 2011 ja on jo muutaman vuoden päivystänyt erilaisissa yleisötapahtumissa. Ensiapuryhmä on järjestäjän tukena, jos sattuu haavereita.

– Ollaan oltu päivystämässä mm. Puistolan juoksussa, Voimistelugaalassa Helsingin Jäähallissa, judokisoissa, Nordic Walk -tapahtumassa, Lehmien laitumellelaskussa Viikissä ja Helsinki Horse Show'ssa, kertoo EA-ryhmän vetäjä Risto Knuuttila.

Ryhmä tekee myös päivystysyhteistyötä piirin ja muiden osastojen kanssa, kuten esimerkiksi Lahden alueen osaston kanssa. 

Minkälaisia päivystystilanteita? 

Monet ensiaputehtävät ovat tuttuja jo ihan kotoa, kuten haavojen puhdistaminen ja laastarin laittaminen. Rakkoja ja muita pieniä vammoja tulee kun ihmisiä kokoontuu ja liikkuu.

– Sellaisia tilanteita hoitaessa selviää pitkälle ihan maalaisjärjellä. Mutta vakavammissa tilanteissa pitää olla enemmän erikoistunutta osaamista.

Vaativimpia tilanteita ovat mm. haavojen sitominen, potilaan siirtäminen ja elvytys. 

Lisää vapaaehtoisia tarvitaan

Lisää vapaaehtoisia toivottaisiin vahvistamaan ensiapuryhmän toimintaa. Tavoitteena on riittävä osaaminen, myös vaativimpiin tehtäviin.

– Ensiapuryhmään ovat tervetulleita kaikki ensiaputoiminnasta kiinnostuneet, niin aiempaa ensiavun taitoja omaavat kuin myös henkilöt ilman aiempaa koulutusta.

Tehtäviin koulutetaan tarpeen ja mielenkiinnon mukaan. Jokainen osallistuu omien mahdollisuuksiensa mukaan. 

– Jos vapaaehtoisia olisi enemmän, voisi lisätä päivystyskeikkoja, kuten myös järjestää enemmän ”live-tilanteita” muistuttavia harjoituksia, Risto toteaa.

– Esimerkiksi kun harjoitellaan auto-onnettomuudessa tarvittavaa ensiapua, pienessä ryhmässä itse auttamistilanne sitoo monta henkilöä. Harjoituksessa tarvittaisiin myös osallistujia esittämään avun tarvitsijoita. 

Ensiapuryhmä kokoontuu Malmilla joka toinen torstai

Torstain ryhmäilloissa Malmilla ylläpidetään ja harjoitellaan ensiaputaitoja, hankitaan lisäkoulutusta ja kuullaan lisää aiheesta eri asiantuntijoilta. Ryhmä on erilaisissa tapahtumissa esillä esittelemässä toimintaansa ja jakamassa osaamistaan, esimerkiksi kouluvierailuilla.

Ota rohkeasti yhteyttä ja liity iloiseen ryhmäämme! Katso ryhmän kokoontumisajat ja ohjelma

Kuvat ja teksti: Eva Granqvist