SuomiKamu-koulutuksen kautta ystäväksi maahanmuuttajalle!

Tuula Kyren
Kuvaaja: Tuula Kyren
"Tarttis tehdä jotain!" – SuomiKamu-koulutus Pohjois-Helsingin osaston toimitiloistaa syyskuussa 2016."

Risupadontiellä koulutettiin tiistai-iltana 21.9.2016 SuomiKamuja avuksi ja tueksi maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Helsingistä kuntapaikan saaneet henkilöt ja perheet voivat saada SPR:n kautta kaverin, joka tutustuttaa heitä suomalaiseen elämään ja uuteen kotikaupunkiin.

SuomiKamuksi voi ryhtyä kuka vaan

– Tarttis tehdä jotain!

Tämä oli kurssilaisten päämotiivina lähteä kuulemaan toiminnasta. Moni oli ollut vapaaehtoisena vastaanottokeskuksissa tai itse ulkomailla asuneena kokenut, millaista on asua vieraassa maassa ja kulttuurissa. 

SuomiKamulta ei kuitenkaan vaadita mitään erityisiä taitoja tai elämänkokemuksia. Riittää, että on avoin mieli ja tavallisen ihmisen arkipäivän taidot. Pitkä pinna ei ole pahitteeksi, sillä kulttuurierot ja maahanmuuttajien vielä vajavainen suomen kielen taito saattavat tuoda kaveruuteen haasteita.

SuomiKamuksi haluavan tulee käydä SPR:n SuomiKamu-kurssi. Sen jälkeen voi ilmoittautua SuomiKamujen ystävävälitykseen.

SuomiKamut sitoutuvat toimintaan puoleksi vuodeksi

SPR järjestää yhteistyössä Helsingin maahanmuuttoyksikön kanssa maahanmuuttajille infotilaisuuksia, joissa heille kerrotaan toiminnasta. Molemmat osapuolet siis valmennetaan etukäteen siitä, mitä toiminta sisältää ja mitä siihen ei kuulu.

Jos maahanmuuttaja haluaa kamun, SPR:n SuomiKamu-välittäjät etsivät toisilleen sopivalta tuntuvan parin tai perheen.

Kamut sitoutuvat toimintaan puoleksi vuodeksi, jona aikana tapaamisia odotetaan olevan vähintään kerran kuussa. SPR tarjoaa kamuille tänä aikana tukea mm. vertaistapaamisten ja koulutusten muodossa.

Puolen vuoden jälkeen organisoitu kamuilu päättyy. Sen jälkeen on kamuparin oma asia, sanotaanko kiitos ja hei, vai onko kaveruus muuttunut jatkuvaksi ystävyydeksi.

Teksti ja kuvat: Tuula Kyren