Harkittuja päätöksiä ja hetken huumaa – Nälkäpäivä keräsi ihmiset lippaiden ääreen Tampereella

Linda Laine
Kuvaaja: Linda Laine
"Lohikeitto maistui torstaina Tampereen Keskustorilla. Aterian hinta meni lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon."
Linda Laine
Kuvaaja: Linda Laine
"Keskustorilla ruokailijoita viihdytti soitin- ja lauluyhtye Hilutus. Kokoonpanoon kuuluvat Elena Kurgi, Hilkka Malm, Kikka Salmi ja Eeva-Liisa Ylä-Soini."

Valtakunnallinen Nälkäpäiväkeräys täplitti torstaina Tampereen keskustan punaliivisillä lipaskerääjillä. Mukana oli monien vuosien konkareita ja ensikertalaisia.

“Tulin aamulla Tampereelle ja törmäsin lipaskerääjänä toimineeseen naiseen, joka kertoi minulle, että Nälkäpäivä on käynnissä. Päätin heti hakea keräyslippaan,” kertoi torstaina tuntikausia tavaratalon edessä lippaan kanssa seissyt Olli Lehto.

Edellisestä keräyskerrasta oli päässyt vierähtämään kymmenisen vuotta, joten mies päätti tehdä hyvää ja verestää muistojaan ilman sen kummempaa suunnittelua.

Lehdon kertomus sai vieressä kuunnelleen naisen vetämään lompakostaan setelin.

“Tuon spontaaniuden takia tämän annan ja kannatuksen vuoksi tietty”, nainen sanoi ja tiputti vitosen keräyslippaaseen.

Myös toisen tavaratalon edessä lahjoitukset löysivät tiensä lippaan syövereihin. Kuuden vuoden keräyskonkari Lasse Tanhuanpää malttoi odottaa lahjoittajien lähestyvän häntä. Lippaan ravistelua hän ei kannatta.

“Alun perin lähdin mukaan keräyshommiin Haitin maanjäristyksen jälkeen. Ajattelin, että tämä on hyvä keino auttaa ja nyt osallistumisesta on tullut rutiinia.”

Kivenheiton päässä Tanhuanpäästä ensimmäisiä keräyskokemuksiaan hankkivat Liisamari Tuiskunen ja Inka Nyrjä. Nuoret ilmoittautuivat kerääjiksi koulunsa kautta. Molemmat harkitsevat ryhtyvänsä lipaskerääjiksi myös ensi vuonna.

Tampereen keskustan alueella lippaista ja kerääjien rekisteröinnistä pitivät torstaina huolta Punaisen Ristin pitkäaikaiset vapaaehtoiset Anitta Lindgren ja Eeva Tuomarla. Uusia kerääjiä odotellessa juttu luisti ja lippaat pysyivät järjestyksessä.

Kaksikolta keräyslippaa kävivät torstaina noutamassa muun muassa Piritta Torvinen ja Henna Siiki. 16-vuotiaalle Siikille kyseessä oli kahdeksas Nälkäpäiväkeräys, kun taas eläkkeelle siirtynyt Torvinen osallistui keräykseen toista kertaa.

“Nyt on aikaa osallistua keräämiseen, mutta aiemmin olen ottanut Nälkäpäivään osaa lahjoittajana”, Torvinen kertoo.

Siiki puolestaan päätyi kerääjäksi isosiskonsa perässä.
“Sisko otti minut kerran mukaansa ja keräykseen osallistumisesta tuli lopulta tapa. Minua motivoi se, että lipaskeräys on helppo tapa tehdä hyvää ja keskustella erilaisten ihmisten kanssa.”

Tampereen Keskustorilla pystyi torstaina osallistumaan Nälkäpäiväkeräykseen myös lohikeittoaterian hinnalla. Kuusi euroa kustantaneilla annoksilla kerätyt varat menevät lyhentämättömänä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

“Innokkaimmat tiesivät tulla odottamaan annostaan jo ennen tarjoilun alkamista”, kertoi Tampereen osaston varapuheenjohtaja Tiina Sivén, joka houkutteli ohikulkijoita keittotykin ääreen.

Puoleen päivään mennessä torilla oli myyty jo lähes sata annosta.

Mukaan toritapahtumaan liittyi myös Tampereen osaston puheenjohtaja Henri Backman, jonka viesti oli lyhyt ja ytimekäs.

“Tulkaa keräämään. Se on hauskaa, opettavaista ja saa aikaan hyvää.”

Nälkäpäiväkeräys jatkuu perjantaina ja lauantaina.