Tanska inspiroi Asikkalan nuoria

Pasi Murto
Kuvaaja: Pasi Murto
"Yhteiskuva Simon Grumin kanssa. (Takana vas. Noora, Erik, Matti, Simon. Keskellä oik. Tiitu-Lotta, Lotta, Heini. Edessä oik. Tinja, Eriika. Heidän lisäkseen mukana matkalla Pasi Murto"
Pasi Murto
Kuvaaja: Pasi Murto
"Tilausongelmia pikaruokalassa"

Tanskassa Punainen Risti organisaationa eroaa paljon meille tutusta mallista. Tanskan Punaisen Ristin nuoret ovat oma itsenäinen järjestö omine toimintoineen ja tavoitteineen. Nuoret toimivat Tanskan Punaisen Ristin ”sateenvarjon” alla keskittyen kokemuksiemme mukaan enemmän hauskanpitoon ja harrasteisiin katastrofivalmiuden sijaan. Tanskan nuorten Punaisella Ristillä ei ole jäsenyyttä, vaan heidän toimintansa rahoitetaan lahjoitus- ja sponsorivaroilla. Nuorten Punaisella Ristillä on myös oma hallitus, keskustoimisto ja työntekijät. Heidän osastonsa eivät myöskään välttämättä noudata kunta- tai Punaisen Ristin osastorajoja.

Tutustuminen tähän ”kummalliseen järjestöön” sijoittui 5.-9.6. väliselle ajalle.

Lähdimme matkaan osastomme omalla pikkubussilla. Mukaan matkalle lähti seitsemän nuorta ja kaksi aikuista. Ajoimme Hämeenlinnan kautta Turkuun ja sieltä edelleen laivalla Itämeren yli Tukholmaan. Automatka Ruotsin läpi sujui rauhallisissa merkeissä, sillä suurin osa nuorista nukkui matkan aikana. Autossa myös pelailtiin, juteltiin ja fiilisteltiin tulevaa matkaa. Haastavia tilanteitakin koettiin: ruoan tilaaminen ruotsalaisessa pikaruokalassa ei ollut aivan niin helppoa kuin olisi voinut ennalta kuvitella. Saimme kuitenkin vatsamme täyteen ja pääsimme jatkamaan matkaamme tyytyväisinä eteenpäin. Helsinborgiin päästyämme ylitimme meren lautalla ja pääsimme vihdoin Tanskaan.

Ajomatka oli pitkä, mutta siedettävä, kertoo matkalla mukana ollut Eriika.

Samana iltana kun saavuimme Tanskaan, kävimme tutustumassa Kongelundenin vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksen toimintaa meille esittelivät Freja Sørensen ja Mette Johannsen. He kertoivat, että vastaanottokeskus on ollut toiminnassa useamman vuoden ja asukkaiden määräksi he kertoivat 220. Vapaaehtoisia Kongelundenissa oli noin 200. Tutustuimme tyttöjen ja poikien kerhojen toimintaan. Lopuksi annoimme kerhoille muistoksi Mölkky-pelin ja uistimia. Kongelundenin vierailun jälkeen menimme iltapalalle, jonka jälkeen päädyimme nuutuneina nukkumaan.

Seuraava päivä oli ainoa, jonka vietimme kokonaan Tanskassa. Kävimme maisema-ajelulla sekä muun muassa Gillelejen satamassa ja Hundestedin hiekkarannalla. Ajelu päättyi pääkaupunki Kööpenhaminaan, jossa piipahdimme ostoksilla ja karkkikaupassa ennen tutustumista Tanskan Nuorten Punaisen Ristin keskustoimistoon. Siellä nuorten toimintaa esitteli varapuheenjohtaja Simon Grum. Toiminnan pohja koostuu seitsemästä eri aktiiviteetistä: 1) leirit, 2) kerhot, 3) kouluttautumisen tuki ja motivointi 4) mentorointi ja neuvonta 5) terveys ja liikunta 6) kansainvälinen työ sekä 7) lasten ja nuorten etujen ajaminen. Suosituimmat näistä lienevät kansainvälisyyttä edistävät projektit, kuten leirit ulkomaille ja erilaiset kerhot.

Keskiviikkoaamuna lähdimme takaisin kohti kotia. Aamiaiseksi söimme leipää ja jogurttia majapaikassamme, josta lähdimme Kööpenhaminaa sivuten Juutinrauman sillan yli Ruotsiin. Juutuimme aamuruuhkaan tuhansien polkupyörien takia, mutta elämyshän se sekin oli. Matka Ruotsin läpi meni (taas) suurilta osin nukkuessa, mutta kävimme kaikki yhdessä tutustumassa Vadstenan linnaan sekä Götakanavaan. Matkalla syötiin; totta kai köttbullareita. Vierailimme myös ruotsalaisessa karkkikaupassa ostamassa tuliaisiksi mm. Polka-karkkeja.

”Matka oli todella kiva; parasta oli tutustua uusiin ihmisiin ja Tanskan Nuorten Punaiseen Ristiin”, kertoo Noora. Tinja ja Erik ovat Nooran kanssa samoilla linjoilla.

Myös matkalle osallistuneen Heinin mielestä uudet näkökulmat olivat antoisia ajatellen omaa toimintaa Suomessa. ”Samalla oli myös kiva nähdä tanskalaista ja ruotsalaista arkkitehtuuria”, hän toteaa.

Erikin lisäksi matkaa valmistelivat Eriika sekä matkanjohtaja ja kuski Matti, joka on myös Suomessa nuorisoryhmän yksi vetäjistä. Paikalliset asikkalalaiset yritykset mahdollistivat sponsoroinnillaan matkan toteutumisen. Nuorten oma aktiivisuus oli lähtökohtana sille, että matka ylipäänsä järjestettiin.

Olemme jälleen yhtä kokemusta rikkaampana, jonka pohjalta on hyvä jatkaa harrastusta Suomen Punaisessa Ristissä!

Tekstin kirjoittajat Tiitu-Lotta ja Tinja Paju toimivat Asikkalan osastossa vapaaehtoisina.

Faktaa:

SPR Asikkalan osaston nuorisoryhmä
Perustettu: Tammikuu 2013
Aktiivisten nuorten määrä: n.10
Nuorten jäsenten määrä osastossa: 25 (10.11.2015)
Toiminnasta: Nuoret kokoontuvat kouluvuoden ajan joka toinen keskiviikko. Nuorisoryhmässä käsitellään pääasiassa ensiapua, mutta myös monikulttuurisuutta ja Punaista Ristiä. Nuoret osallistuvat keräyksiin ja he toimivat potilaina omissa ja lähialueen harjoituksissa sekä harjoittelijoina päivystyksissä.