EA 3 -KURSSI, NYNÄS 6-10.6.2016

Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi
"Elvytystä harjoittelemassa Viivi Leiviskä (vas.), Emma Kilpiö ja Vesa Salonen"

Lähdin kurssille innokkain mielin. Olin odottanut tätä hienoa tilaisuutta harjoitella näitä* asioita käytännössä jo jonkin aikaa. Ja harjoiteltavaahan minulla on yllin kyllin. Esimerkiksi elvytystä tai rankalaudan käyttöä ei kirjoja lukemalla opi. Onneksi kurssilla käytännön harjoittelu oli monipuolista ja pääsin sekä itse kokeilemaan että vierestä todistamaan toimintaa eri näkökulmista; suorittajana, potilaana ja harjoituksen suunnittelijana. Korkeatasoinen teoriaopetus saatteli aina päivän käytännön harjoituksiin.

Opettavaisinta ensiapukurssilla oli mielestäni harjoitusten suunnittelu. Kun jouduin miettimään harjoitustilanteen alusta lähtien, näin miten erilailla harjoituksen suorittajat tilanteessa toimivat ja miten hyvin suunnittelemani harjoitus käytännössä toimi. Suunnitteluvastaavana huomasin, mitä asioita yksilöiden ja ryhmien tarvitsee harjoitella lisää sekä miten jatkossa harjoituksen voisi toteuttaa paremmin, jotta oppiminen entisestään kehittyisi.

Etukäteen ajateltuna minua ehkä kiinnosti eniten ensiaputilanteen johtaminen ja siihen liittyvät asiat. Minulla on toistaiseksi vain vähän kokemusta johtamisesta, joten siinä mielessä tämä kurssi tuli tarpeeseen. Johtamistilanteissa haastavaa oli kokonaisuuden hahmottaminen. Samanaikaisesti piti arvioida autettavan tilaa erilaisten oireiden ja löydösten avulla sekä hallita kokonaistilannetta vaikkapa liikenneonnettomuuspaikalla.

Kurssi oli erittäin onnistunut kokonaisuus ja vastasi hyvin odotuksiani. Ei voi kuin ihailla sitä, miten nopeasti toisilleen täysin tuntemattomat ja taustoiltaan erilaiset ihmiset hitsautuivat yhteen ja miten hyvin he pystyivät yhdessä toimimaan. Haluankin tässä yhteydessä kiittää kurssikavereitani hyvin onnistuneesta kurssista.

Erityiskiitos kuuluu myös kouluttajille. Olette huipputyyppejä!

Kirjoittaja Aki Järvinen osallistui kurssille

* Ensiapukurssi EA 3® tavoite on edistää osallistujan ensiapuvalmiuksia ja -taitoja toimia auttajana erilaisissa onnettomuus- tai sairauskohtaustilanteissa, sekä lisätä valmiuksia toimia johdettavana ja toimia johtajana. Tavoitteena on myös lisätä valmiuksia harjoitusten suunnitteluun ja toteutukseen sekä harjaantua ryhmätöiden tekemiseen ja kommunikaatioon ryhmässä. Ensiapuryhmätoiminnassa kurssi antaa oikeuden toimia Punaisen Ristin ensiapupäivystyksen vastaavana.

Koulutus toteutetaan interaktiivisia, vuorovaikutuksellisia opetusmenetelmiä hyödyntäen ja koulutuksen pääpaino on monipuolisissa harjoituksissa. Harjoituksissa hyödynnetään osallistujien ja kouluttajien kokemuksia erilaisista tilanteista. Seuraava kurssi pidetään Hämeessä todennäköisesti keväällä 2018.