Omaishoitajien tukitoiminta

Eeva Anundi
Kuvaaja: Eeva Anundi
Eeva Anundi
Kuvaaja: Eeva Anundi
Eeva Anundi
Kuvaaja: Eeva Anundi

Omaishoitoperheiden tukena

Suomen Punaisen Ristin omaishoidon tukitoiminnan päätavoitteena on vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja heidän perheidensä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia, itsenäistä selviytymistä arjesta ja hyvää elämänlaatua. Tavoitteena on auttaa omaishoitajia jaksamaan heidän työssään tarjoamalla virkistysmahdollisuuksia ja vertaistukea sekä koulutusta, että tietoa arkea helpottavista asioista. Omaishoitajien tukitoiminta on avointa ja tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään hoitaville riippumatta siitä, kuuluuko omaishoitaja kunnallisen omaishoidontuen piiriin. Omaishoitajien tukitoiminta on ammatillisesti koordinoitua, pääasiassa vapaaehtoisten toteuttamaa toimintaa. Toimintaa tukee sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. 

Vapaaehtoisille

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit monin eri tavoin auttaa ja tukea omaishoitajia. Toimit tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin oman elämäntilanteesi mukaan. Toiminnassa sinulla on myös mahdollisuus hyödyntää omaa osaamistasi ja kiinnostuksesi kohteita. Voit esimerkiksi suunnitella ja toteuttaa omaishoitajille koulutuksia, hyvinvointiin liittyviä kursseja, virkistystilaisuuksia ja retkiä. Toimintamuodoissa on aina mukana useampia vapaaehtoisia. Saat tehtävääsi koulutusta, tukea ja ohjausta. Aluetyöntekijä on tukenasi.

Omaishoitajille toimintaa:

 • Koulutuksia
 • Virkistyspäiviä ja -tapahtumia
 • Ystäväparitoimintaa
 • Hyvinvointipäiviä
 • Ohjausta, käytännön neuvontaa ja vertaistukea
 • Terveyttä sekä fyysistä toimintakykyä ylläpitävää toimintaa
 • Terveyteen, sosiaalietuuksiin ja hyvinvointiin liittyvää koulutusta

Soittokaveritoiminta

Toiminnan tavoitteena on lievittää ihmisten yksinäisyyttä etenkin syrjäseuduilla, mutta myös niiden ihmisten keskuudessa, jotka ovat koronatilanteen vuoksi joutuneet olemaan pitkään eristyksissä. Toiminta on suunnattu ikäihmisille ja omaishoitajille, jotka kokevat puhelinystävyydestä olevan iloa itselleen. Puheluita soittavat vapaaehtoiset ympäri Kaakkois-Suomea.

Haluatko tulla vapaaehtoiseksi soittamaan? 

Soittokaveriksi pääset käymällä soittokaveritoiminnan perehdytyksen tai ystävätoiminnan peruskurssin. 

Seuraava kurssi: 6.4.2022 Klo. 17.30-19 (ilmoittadu mukaan tästä)

RedChat kohtaamispaikka verkossa

Kanava on tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään hoitaville. Hoidat sitten vanhempiasi kauppa-, apteekki- ja lääkärikäynteineen, hoidat erityislastasi tai puolisoasi tai sisarustasi, olet tervetullut kanavalle!

Täällä voitte keskustella päivän ihanasta kahvihetkestä, omasta jaksamisesta, jakaa tietoa tapahtumista tai mistä vaan maan ja taivaan väliltä. Kanava on vertaistukiryhmä parhaillaan! Hyvä on kuitenkin huomioida, ettei kanava ole salattu tai yksityinen. Uudet tulijat eivät kuitenkaan näe niitä keskusteluita, joita on käyty ennen hänen liittymistään kanavalle.

RedChattiin pääset klikkaamalla tästä

Kaakkois-Suomen piirissä omaishoidon tukitoimintaa on seuraavissa osastoissa:

 • Kuusankoski
 • Rantasalmi
 • Sulkava
 • Kouvola

Oppilaitosyhteistyö

Suunnitellaan opintokokonaisuus, joka sopii sosiaali- ja terveysalan oppilaille! Opintojaksolla on opiskelijoille opintopisteiden lisäksi mahdollisuus tutustua omaishoitajien arkeen, järjestötyöhön, tapahtuman järjestämiseen, jne. Tarjoamme myös opinnäytetyöaiheita.

Lue lisää valtakunnallisilta sivuilta.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä omaan osastoosi tai piirin omaishoidon tukitoiminnan suunnittelijaan ja tule mukaan toimintaan!

Lisätietoa omaishoitajille: www.omaishoito.fi

Omaishoitaja, onko sinulla ideoita toiminnan toteuttamiseen? Minkälaista toimintaa kaipaat? Eikö alueellasi ole vielä toimintaa, vaikka tarpeita olisi? Ole yhteydessä ja auta kehittämään omaishoitajien tukitoimintaa!

 

Annika Korpinen
Omaishoitajien tukitoiminnan hankesuunnittelija
p.040 860 1413 tai annika.korpinen@redcross.fi