Bigpepa on konkarillekin aina uusi juttu

Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Konkari ja koira. Jussi Sauramo on Vapaaehtoisen pelastuspalvelun konkari, yksi Bigpepa-leirin perustajista. Igor-koira osaa jo etsiä kadonnutta maahan jätetyistä hajujäljistä ja oppii kovaa vauhtia havaitsemaan hajut myös ilmasta."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Päivä alkaa aina leiriläisten yhteisellä, leikkisällä ”aamujutskalla”. Tällä kertaa rotanloukkuun joutui yksi jos toinenkin leiriläinen."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Leiriolympialaista arvokkuutta."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Kakkosleiriläisten olympiahuumaa."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Olympialaji tämäkin."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Lounasta trangialla. Leirin kansainvälistä osastoa edustavat virolaiset Robin Kinnunen (vasemmalla), Kenari Koonik (toinen oikealta) ja Reelia Raudeheiding (oikealla) lounasseuranaan Iida Humisto."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Kolmosleiriläisten etsintäharjoituksissa kadonneita edustivat metsään piilotetut mandariinit."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Pelastuslautta pääsi kovaan testiin - onneksi hain tutustumistarkoituksessa."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Raposaaren Meripelastajat saapui esittelemään kalustoaan."
Jussi Partanen
Kuvaaja: Jussi Partanen
"Joka vuosi jotakin uutta. Tirehtööri Emmi Tuohimaa pääsi vihdoin 15:ntenä leirivuotenaan kokeilemaan pelastuspukua."

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin järjestämä 17. Bigpepa-pelastuspalveluleiri 14. –18.6. Meri-Porin Pastuskerin saaressa Koivuniemen leirikeskuksessa.

– Ei täältä osaa poiskaan olla. Joka vuosi saan uusia ideoita, opin uusia asioita, tutustun uusiin ystäviin.

Emmi Tuohimaa on Meri-Porin Pastuskerin saaressa järjestettävän pelastuspalveluleiri Bigpepan todellinen konkari. Punaisen Risti Satakunnan piiri järjestää leirin tänä vuonna jo 17:ttä kertaa, ja Tuohimaalle leiriviikko on jo 15:s.

Yhdeksän kertaa Tuohimaa oli leiriläinen ja nyt on meneillään kuudes vuosi staffissa, henkilökunnassa. Tirehtöörin titteliä tänä vuonna kantava nuori nainen vastaa neljän eri ikäryhmiin jaetun alaleirin yhteisestä ohjelmasta.

– Siltä osin johdan tätä sirkusta.

100 hengen sirkus

Tänä vuonna tuohon toimeliaaseen sirkukseen kuuluu 70 leiriläistä ja 36 staffilaista. Leiriläisten ikähaitari ulottuu 7-vuotiaista 16 vuotta täyttäneisiin. Neljällä eri ikäluokkiin jaetulla alaleirillä on kullakin suurimmaksi osaksi oma ohjelmansa, mutta jokainen päivä alkaa yhteisellä ”aamujutskalla”, leiriläisten itse ideoimalla reippailuhetkellä.

– Yhteen hiileen puhaltaminen, siitä ilmapiiri syntyy kuin itsestään, se on ehdottomasti se juttu, vaikka ikähaitari on noinkin iso, Tuohimaa näkee.

Bigpepan kantavia teemoja ja perusajatus ovat ensiapu- ja valmiustoimintataitojen kartuttaminen. Joka vuosi rinnalle on otettu kuitenkin tietty erikoisteema, tänä vuonna olympialaisten hengessä maailma.

Niinpä leiriviikon ensimmäinen kokonainen päivä avattiin leiriolympialaisilla, joissa staffi koetti leiriperinteen mukaisesti jymäyttää nuorempiaan. Kyseenalainen vilunkipeli ei kuitenkaan uponnut yleisöön, kilpakumppaneihin eikä lopulta tuomaristoonkaan, joka kyllä aluksi yritti julistaa kisan voittajaksi virnuilevat staffin joukkueen ohjaajat.

Nuorimpien ykkösleiriläisten ”nuija, nuija, nuija!” -protestointi pakotti kilpailun juryn kuitenkin myöntämään virheensä, ja voittoaan jo riemuinneet ohjaajat joutuivat ojentamaan mestaruuspokaalin rehellisin keinoin kisanneille nuorimmille 7–9-vuotiaille ykkösleiriläisille.

Hyvällä mielellä

Olympiaurakan jälkeen 13–15-vuotiaat kolmosleiriläiset siirtyivät koko iltapäiväksi etsintäharjoituksiin metsään. Vaikka 14-vuotiaat Julia Hiukka ja Emma-Lotta Lounela osallistuvat leirille jo seitsemättä kertaa, tarjosivat ketjuetsinnän tekniikat ja pelastuskoiran käyttäminen heillekin uusia taitoja.

– Ihan ensiavun perustaitojen oppimisesta jää hyvä mieli, ja nyt oli tosi jännittävää nähdä ja oppia, miten kadonnutta ihmistä etsitään.

Vielä ennen iltasaunaa leiriläiset saivat vieraita Reposaaren Meripelastajista, jotka saapuivat saunalaituriin esittelemään pelastusalustaan ja sen kalustoa. Aluksen miehistö laukaisi rannassa kahdeksan hengen pelastuslautan, johon leiriläiset pääsivät kellumaan. Konkarikin sai vyölleen jälleen yhden uuden kokemuksen.

– Hei, mä haluun tonne, tirehtööri Emmi Tuohimaa innostui, kun tarjoutui tilaisuus pulahtaa mereen pelastuspuvussa.

Diskoon vai ei?

Nyt leiriläiset jännittävät, pääsevätkö perinteiseen perjantai-illan diskoon. Huhut kun kiertävät, että diskoa ei syystä tai toisesta tänä vuonna järjestettäisikään. Tirehtöörikin on kovin salaperäinen.

– Onhan se harmi, jos sitä ei ole, en todellakaan tiedä, onhan se aina ollut leirin loppuhuipennus.

Teksti: Tarmo Tikka