Pihajuhla Kokemäen lakkautettavassa vastaanottokeskuksessa

Ajatus pihajuhlien järjestämisestä SPR:n Kokemäen vastaanottokeskuksessa syntyi, kun tieto vastaanottokeskuksen toiminnan lopettamisesta tuli. Opiskelijat halusivat lämminhenkisen jäähyväistapahtuman vastaanottokeskuksen asukkaille, työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Pihajuhla toteutettiin lauantaina 28. toukokuuta. Juhlan järjestivät Satakunnan ammattikorkeakoulun hoitotyön opiskelijat yhdessä vapaaehtoisten ja asukkaiden kanssa.

Päivä alkoi jalkapallo-ottelulla, jossa vastakkain pelasivat KoPa P01 ja vastaanottokeskuksen nuorista miehistä koottu joukkue. Ottelu oli jännittävä ja tasaväkinen viimeisille peliminuuteille saakka, lopulta KoPa voitti 5-4.

Ottelu viritti iloisen tunnelman ja seuraavaksi kokoonnuttiin maistelemaan irakilaisia ja suomalaisia herkkuja. Hämmästystä herätti irakilaisten naisten kyky valmistaa pienellä budjetilla monenlaista tarjottavaa suurelle joukolle. Naiset olivat innoissaan valmistaneet suolaisia ja makeita herkkuja yötä myöten ja he tarjosivat niitä ylpeydellä. Asukkaat kehuivat suomalaisista marjoista valmistettuja jälkiruokia.

Köydenveto sai riehakkaan vastaanoton, köyttä vedettiin moneen otteeseen joukkueiden vaihtuessa lapsista aikuisiin. Lapset kilpailivat kapulaviestissä, piirsivät taidetta asfalttiin ja onkivat yllätyspusseja. Lisäksi osallistujat ratkaisivat Suomen luontoon liittyviä kuva-arvoituksia. Lämmin ja aurinkoinen ilma kruunasi hienosti onnistuneen tapahtuman.

Vapaaehtoisille vastaanottokeskuksen toiminnan lopettaminen on haikeaa, koska turvapaikanhakijat ovat suhtautuneet heihin ystävällisesti ja avoimesti. Vapaaehtoistyöstä on ehtinyt muodostua osa elämää ja uudet tuttavuudet ovat tuoneet erilaista näkökulmaa asioihin. Aktiivisesti vastaanottokeskuksessa vapaaehtoistyötä tehneet aikovat ottaa aikalisän ja päättävät myöhemmin missä ja miten jatkavat vapaaehtoistyötä.

Turvapaikanhakijanaiset kertoivat olevansa huolissaan ja epävarmoja tulevaisuudestansa. He toivovat, että tutuiksi tulleet perheet voisivat pysyä yhdessä jatkossakin. Naiset ovat viihtyneet Kokemäellä ja kehuivat suomalaista terveydenhuoltoa, ruokaa, kulttuuria ja ihmisiä. Parasta Suomessa on turvallisuus, lapset voivat kasvaa ilman pelkoa ja heillä on tulevaisuus. Suomen kielen oppiminen on vaikeaa, mutta turvapaikanhakijoilla on motivaatiota oppia kieli. Moni kertoi haluavansa opiskella ja tehdä töitä.

Hoitotyön opiskelijoiden yhteistyö SPR:n kanssa on osa perusopintoja, jossa vapaaehtoistyön myötä tutustutaan kolmannen sektorin toimijoihin. Opiskelijat ovat tyytyväisiä yhteistyöhön. Oli hienoa nähdä, että pihajuhla sai innostuneen vastaanoton.

Kirjoittajaryhmä: Tapio Myllymaa, Lehtori, KM Hyvinvointi ja terveys -osaamisalue, Satakunnan ammattikorkeakoulu sekä hoitotyönopiskelijat Karelin Laev, Ruut Laiho, Pilvi Mäntynen ja Janika Väisänen.