Kouluyhteistyö

Kuvaaja: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kuvaaja: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
"Hirvaan koulun opettaja Eepu Soini auttaa Ossi Siivolaa apupossun valmistamisessa."
Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti
"Vain mielikuvitus on rajana apupossun suunnittelussa. Hirvaan koulun oppilaat Petra Karpoff (vas.), Milla-Sofia Tapio, Inka Viiri ja Heidi Kallunki askartelivat omat apupossut maitopurkeista."

Opettajat löytävät lisää tietoa kouluyhteistyöstä täältä.

Suomen Punaisen Ristin ja koulujen yhteistyön tavoitteena on tehdä Punaisen Ristin toimintaa tunnetuksi koulujen opetuksessa ja tarjota koululaisille valmiuksia auttamisen taitojen oppimisessa sekä edistää ensiapu- ja terveystaitoja sekä parantaa monipuolisesti arjen hyvinvointia. Punainen Risti tarjoaa kouluille valmista opetusaineistoa ja järjestön erityisosaamista mm. vaikuttamistoiminasta, ensiavusta, terveys- ja turvallisuuskasvatuksesta sekä kansainvälisestä toiminnasta. Punaisen Ristin seitsemän periaatetta luovat pohjan ja toimintaedellytykset yhteistyölle koulujen kanssa.

Punaisen Ristin koulusivuilta löytyy aamunavauksia, opetusmateriaaleja, videoita sekä tietoa tavoista osallistua keräystoimintaamme. Sivulta voit tilata myös sähköpostiisi kouluyhteistyötä käsittelevän uutiskirjeen.

Teemakoulusopimus

Osa Helsingin ja Uudenmaan piirin alueen osastoista on tehostanut kouluyhteistyötä Teemakoulusopimuksilla. Teemakoulukonsepti mahdollistaa monivuotisen ja suunnitelmallisen yhteistyön koulun ja osaston toimintaryhmien vapaaehtoisten välillä. Osaston toimintaryhmien vapaaehtoiset valmistelevat erilaista toimintaa yhdessä opettajien, koululaisten ja koulujen vanhempainyhdistysten kanssa. Ohjelma voi olla esimerkiksi EA-harjoitusradan, aamunavauksen tai Nälkäpäivä -keräyksen järjestäminen, Läksyhelppi- tai Reddie Kids- kerhon perustaminen tai vuosikalenterin mukaisen tapahtuman tai kampanjan organisointi. Tämän tyyppinen toiminta vahvistaa myös yhteisöllisyyttä, suvaitsevaisuutta ja muista välittämistä sekä edistää inhimillisiä ja monikulttuurisia arvoja.

Tällä hetkellä teemakoulusopimuksen ovat laatineet:

- Pikku-Huopalahden ala-aste
- Pihkapuiston ala-aste
- Puotilan peruskoulu
- Helsingin ranskalais-suomalainen koulu 
- Helsingin medialukio
- Haukilahden lukio
- Tikkurilan lukio
- Eiran aikuislukio.

Mikäli haluaisit, että sinunkin koulusi voisi olla Punaisen Ristin teemakoulu, niin otathan yhteyttä mia.niemela@redcross.fi
 

LäksyHelppi

LäksyHelppi on koululaisille suunnattu nuorisotoiminnan muoto. Siellä heidän on vapaaehtoisten kanssa mahdollista tehdä koulutehtäviä koulun jälkeen. Vapaaehtoiset eivät ole opettajia tai alan ammattilaisia, mutta iloinen mieli ja auttamisen halu yhdistää heitä. Katso mistä löytyy Sinua lähin LäksyHelppi!

Vapaaehtoisena ohjaat läksyjen tekoa ja yhdessäoloa, kuuntelet ja keskustelet, kannustat ja innostat. Sinulta ei edellytetä opettajan taitoja. Riittää, että haluat auttaa ja motivoida lapsia ja nuoria käymään koulua. Kaikenikäiset ovat tervetulleita ohjaajiksi.  

Punaiselta Ristiltä saat tukea ja koulutusta LäksyHelppi-ohjaajan tehtävään. LäksyHelppi-ohjaajille järjestetään myös yhteisiä tapaamisia. Lisätietoa Läksyhelpistä saat mia.niemela@punainenristi.fi
Voit katsoa Läksyhelpin esittelyvideon täältä.

Lisätietoa Helsingin ja Uudenmaan piirin kouluyhteistyöstä tässä Prezi-esityksessä https://prezi.com/view/rWhp75x8hpoFUzHBQ0tV/ (På svenska https://prezi.com/view/FhpJZqFghXzDKCaDD56K/ ) . Lisätietoa Punaisen Ristin kouluyhteistyöstä löydät täältä.

Suomen Punaisen Ristin ja koulujen yhteistyön tavoitteena on tehdä Punaisen Ristin toimintaa tunnetuksi koulujen opetuksessa ja tarjota koululaisille valmiuksia auttamisen taitojen oppimisessa sekä edistää ensiapu- ja terveystaitoja sekä parantaa monipuolisesti arjen hyvinvointia. Punainen Risti tarjoaa kouluille valmista opetusaineistoa ja järjestön erityisosaamista vaikuttamistoiminasta, ensiavusta ja terveys- ja turvallisuuskasvatuksesta sekä erilaista koulutusta ja yhteistoimintamahdollisuuksia. Punaisen Ristin seitsemän periaatetta  luovat pohjan ja toimintaedellytykset yhteistyölle koulujen kanssa.

Punaisen Ristin osastojen vapaaehtoisilla on tärkeä rooli kouluyhteistyön toteuttamisessa. Helsingin ja Uudenmaan piirin alueen aktiiviset kouluyhteistyöosastot ovat viimeisten 4 vuoden aikana tehostaneet kouluyhteistyötä Teemakoulusopimuksilla. Teemakoulukonsepti mahdollistaa monivuotisen ja suunnitelmallisen yhteistoiminnan koulun ja osaston toimintaryhmien vapaaehtoisten välillä. Osaston toimintaryhmien vapaaehtoiset valmistelevat toimintaohjelmia opettajien, koululaisten ja koulujen vanhempainyhdistysten kanssa.  Toimintaohjelma voi olla esimerkiksi EA-harjoitusradan, aamunavauksen, Nälkäpäiväkeräyksen järjestäminen,  Läksyhelppi- tai Reddie Kids- kerhon perustaminen tai vuosikalenterin mukaisen tapahtuman tai kampanjan organisointi. Tämän tyyppinen toiminta vahvistaa myös yhteisöllisyyttä, suvaitsevaisuutta ja muista välittämistä sekä edistää inhimillisiä ja monikulttuurisia arvoja.

- See more at: https://rednet.rodakorset.fi/node/3232#sthash.E0HEyPPZ.dpuf