Lähes sata uutta avun taitajaa

Leena Huittinen
Kuvaaja: Leena Huittinen
"Auttavat kädet"
Leena Huittinen
Kuvaaja: Leena Huittinen
"Elina Männistö (oik.) ja Sinikka Palmu toteuttivat Prahan idean."
Leena Huittinen
Kuvaaja: Leena Huittinen
"Elvytys olikin yllättävän rankkaa."
Leena Huittinen
Kuvaaja: Leena Huittinen
"Hyvin onnistuu kavereiden katseen alla"

Vajaat sata nuorta voi Uudessakaupungissa lähteä turvallisin mielin kesäloman viettoon. Yksi kokonainen peruskoulun ikäluokka, 13-vuotiaat seitsenluokkalaiset, sai lukuvuoden päätteeksi tuhdin tietopaketin siitä, miten toimia hätätilanteessa.

Neljästä tunnista ensimmäinen kuunneltiin luokassa teoriaa. Sitten päästiin tositoimiin 4-5 oppilaan pienryhmissä elvyttämään Anne-nukkea. Viikon aikana jokainen oppilas osallistui vuorollaan avun antamiseen.

-Ihan aluksi soitetaan hätänumeroon, sitten tunnistetaan eloton potilas, elvytetään ja vielä opetellaan haavan sidontaakin, kertovat kouluttajat Elina Männistö ja Sinikka Palmu Uudenkaupungin Viikaisten koululla.

Oppilaille myös suositellaan 112 palvelun lataamista omaan kännykkään. Hätätilanteissa auttaja itsekin helposti hätääntyy. Vähäiselläkin valmistautumisella ja koulutuksella ennakkoon voi olla hengenpelastava vaikutus toimintakykyyn silloin, kun tilanne on päällä.

ERC.n konferenssissa Prahassa viime vuonna suositeltiin kaikille 12-vuotiaille koululaisille neljän tunnin hätäensiapukoulutusta. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, sanoo suomalainen sanalaskukin.

Idea jäi mukana olleiden Elina Männistön ja Sinikka Palmun mielen. Kun paikallisesta Kalannin Säästöpankista oli mahdollista hakea lahjoitusta nuorisotoimintaan, Uudenkaupungin osasto oli heti aktiivisesti liikkeellä.

Varsinais-Suomen piirissä Naantali ehti toteuttaa hankkeen pilottina ensin, mutta Uusikaupunki ja Kalanti tulivat hyvänä kakkosena perässä.

- Olemmehan sentään koko Suomessa  toisena  tarjoamassa hätäensiapua kouluille, lohduttautuvat kouluttajat naureskellen.

Säästöpankin 4000 euron lahjoitus mahdollistaa uusien seitsenluokkalaisten koulutuksen myös ensi keväänä Uudessakaupungissa ja Kalannissa.