Punainen Risti tuo virtuaalitodellisuuden ja katastrofiaiheisen pakopelin kesän tapahtumiin

Tatu Blomqvist
Kuvaaja: Tatu Blomqvist
"Virtuaalitodellisuus vie keskelle Somalian kuivuutta. "
Tatu Blomqvist
Kuvaaja: Tatu Blomqvist
"Auton sisään rakennettu Myrskyvaroitus-pakopeli testaa osallistujan selviytymistaitoja. Feissareista koostuva Matkatiimi kiertää pakopelin ja virtuaalilasien kanssa kesän tapahtumissa."

Virtuaalitodellisuus vie katsojan paikan päälle kokemaan, millaista elämä on ankaran kuivuuden koettelemassa Somaliassa. Katastrofiaiheinen Myrskyvaroitus-pakopeli testaa osallistujan nokkeluutta sekä herättää ajatuksia auttamisesta.

Punainen Risti tuo kesän festareille pakopelin. Tapahtumissa autosta muunnetaan 15 minuutin versio suositusta pakopelikonseptista, jossa lukitusta huoneesta on selviydyttävä ulos annettujen vihjeiden avulla.

Uudenlaisen pakopelin lähtötilanteena on lähestyvä hirmumyrsky. Osallistujien on käytettävä nokkeluutta ja ratkottava pelin vihjeet, jotta he pääsevät pelastamaan porukasta eksyneen seurueen jäsenen ennen kuin myrsky iskee.

Pakopelit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina Suomessa, mutta ensimmäistä kertaa peli nostetaan pyörien päälle ja rakennetaan auton sisälle. Punaisen Ristin kiertävän pakopelin löytää kesällä useista tapahtumista. 

– Kyseessä on viihteellinen peli, mutta se on rakennettu Punaisen Ristin teemojen, kuten katastrofiavun ympärille. Samalla kun Myrskyvaroitus-pakopeli tarjoaa ajanvietettä festarikävijöille, sen on tarkoitus herättää ajatuksia kriisien keskellä selviytymisestä ja auttamisesta, kertoo Face-to-Face varainhankinnan koordinaattori Juho Keskitalo.

Myrskyvaroitus on suunniteltu yhdessä Room Escape -yrityksen ja Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemian yrittäjyysopiskelijoiden kanssa. Yhteistyökumppanina ovat myös Land Rover ja Finepress.

Virtuaalitodellisuus auttaa ymmärtämään olosuhteita kriisialueilla

Myrskyvaroitus-pelin lisäksi Punaisen Ristin varainhankkijat kiertävät tapahtumissa ja tarjoavat kävijöille mahdollisuuden kokeilla virtuaalilaseja. Niistä näytettävä 360-asteinen video on kuvattu Somaliassa Somalimaan alueella, joka kärsii ankarasta kuivuudesta.

– Varsinkin Suomessa virtuaalilasit ovat dokumentaarisessa käytössä uusi väline, kertoo videon suunnitellut ja kuvannut audiovisuaalisen viestinnän asiantuntija Tatu Blomqvist Suomen Punaisesta Rististä. 

– Virtuaalitodellisuuden luoma paikalla olon tunne antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ymmärtää tilannetta niillä alueilla, joilla apua tarvitaan, Blomqvist toteaa.

Monet eteläisen ja itäisen Afrikan maista kärsivät kuivuudesta ja ruokapulasta. Syynä on poikkeuksellisen voimakas El Niño -sääilmiö.

360-video on kuvattu Hara Adadin kylässä, jossa veden puute ja kuolleen karjan myötä hävinnyt elinkeino ovat ajaneet jopa 60 prosenttia asukkaista pois kotoaan. Punainen Risti auttaa alueella muun muassa toimittamalla hätäapuna vettä, ruokaa ja terveyspalveluja.

Suomen Punainen Risti kiertää virtuaalilasien ja pakopelin kanssa kesä-elokuussa useissa tapahtumissa ympäri maan. Virtuaalilasien kokeilu ja Myrskyvaroitus-pakopeli ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Tapahtumissa on mahdollista liittyä Punaisen Ristin kuukausilahjoittajaksi ja ilmoittautua lipaskerääjäreserviin, joka auttaa hätäapukeräyksissä ja Nälkäpäivänä.

Lisäksi Punaisen Ristin ensiavun, päihdetyön sekä hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset auttavat ihmisiä kymmenissä kesätapahtumissa.

Virtuaalilaseja voi kokeilla ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä 28.–29.5. ja Myrskyvaroitus-pakopeliä sekä laseja YleXPopissa Lahdessa 4.6. Pakopelin ja virtuaalilasit löytää myös ainakin seuraavista tapahtumista:

  • Splash Games, Lahti 11.6.
  • Midnight Sun Film Festival, Sodankylä, 15.-19.6.
  • Provinssirock, Seinäjoki 30.6.-2.7.
  • Tangomarkkinat, Seinäjoki 6.-10.7.
  • Suomipop festivaali, Jyväskylä 14.-16.7.
  • Kontti-tavaratalon avajaiset, Helsinki, 4.8. klo 12-18. 
  • Jurassic Rock, Mikkeli 5.-7-8.
  • Tubecon, Helsinki 12.-13.8.
  • Taiteiden yö, Helsingin asema-aukio klo 14-20. 
  • We love the 90’s, Helsinki 26.-27.8.

Mitä mieltä pakopeliä ja virtuaalilaseja testanneet toimittajat olivat? Lue City.fi:n ja Nyt.fi:n jutut.