Askolassa omaishoitajat virkistäytyivät hyvässä seurassa!

Siina Lepola
Kuvaaja: Siina Lepola
"Askolassa rentouduttiin upeissa maisemissa"

Aurinkoisena toukokuisena keskiviikkona joukko omaishoitajia kokoontui Punaisen Ristin ja Askolan kunnan yhteistyössä järjestämään liikunnalliseen virkistystilaisuuteen. Tilaisuuden aluksi herkuteltiin maukkaalla kuhakeitolla ja kahvit nautittiin makoisan mansikkatäytekakun kanssa. Ruokailun jälkeen fysioterapeutti Elina Torro antoi vinkkejä omaishoitajille liikkumiseen sekä kertoi liikunnan, oman hyvinvoinnin ja rentoutumisen merkityksestä omaishoitajana jaksamisessa. Luentojen välissä tehtiin erilaisia jumppaliikkeitä, joita on helppo toteuttaa myös itsenäisesti arjessa ilman kuntoiluvälineitä.

Sää suosi virkistyspäivää ja maisemat järvenrannalla Tuomirannan leirikeskuksessa olivat upeat. Välillä siirryttiin raikkaaseen ulkoilmaan jumppaamaan ja nauttimaan kevätauringon lämpimistä säteistä sekä alkukesän kirkkaasta vihreydestä. Niskan ja selän jumppaliikkeet saivat kovasti kiitosta ja lihakset vetreytyivät. Omaishoitajat pääsivät vielä ryhmissä miettimään, miten lisätä liikuntaa omassa arjessaan. Hyviä vinkkejä olivat esimerkiksi halkojen hakkaus, siivous, puutarhatyöt, kuminauhajumppa televisiota katsellessa, hampaiden harjaus yhdellä jalalla seisten, mölkyn heitto, nurmikon leikkaus ja jumppapallolla istuminen.

Päivän lopuksi tehtiin vielä rentoutumisharjoituksia. Omaishoitajan arjessa rentoutuminen ja hoitamisesta irrottautuminen voi olla vaikeaa. Elina antoikin hyviä ja helppoja vinkkejä kuinka purkaa stressiä hengittämällä syvään pallean avulla sekä jännittämällä ja rentouttamalla lihaksia. Jokainen sai myös tehdä oman mielikuvaharjoituksen ja palata itselle tärkeään hetkeen, jossa on tuntenut aitoa iloa. Vaikeina hetkinä on hyvä palata tuohon hetkeen ja tunnetilaan ja saada siitä itselle voimia arkeen. Kuten tässäkin lajissa, harjoitus tekee mestarin!