Lanka kartalla Kuopiossa

Kuopion Rouvasväenyhdistys on vuonna 1860 perustettu kuopiolainen aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea käsityötä, käsi- ja taideteollisuutta, muotoilua, kulttuuria, taidetta ja luovia toimialoja sekä hyvinvointia. Rouvasväenyhdistyksen perustama käsityökoulu aloitti koulutustehtävän vuonna 1884 ja oli perusta Kuopion Muotoiluakatemialle, joka vastasi Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun ja viestinnän koulutuksesta vuoden 2014 loppuun asti. Kuopion Muotoiluakatemian säätiö tukee ja edistää kulttuurin, erityisesti muotoilun, taiteen ja käsityön ammattimaista toimintaa, harrastusta, tuntemusta, arvostusta ja kehittämistä.

Kuopion Rouvasväenyhdistyksen tiloissa Piispankadulla on palattu juurille ja Käsityökoulu jatkaa toimintaansa lasten ja aikuisten muotoilupainotteisella käsityötaitojen opetuksella. Fredrika Runebergin ajatus ”Rouvasväenyhdistyksen tehtävä on poistaa esteitä valon tieltä” mottona verkotamme alueen muotoilu- ja kulttuurialan toimijoita yhteen, toimimme kansainvälisessä yhteistyössä esim. kansainvälisen muotoilijaresidenssin avulla, kehitämme muotoiluosaamiseen ja –ajatteluun perustuvaa toimintaa sekä lisäämme alueen hyvinvointia ja elinvoimaa.

Rouvasväenyhdistyksen käsityökoulujen opetusohjelmat perustuvat suomalaisen muotoilun historiaan ja rakentuvat yhteisten teemojen ympärille. Opetuksessa hyödynnetään monipuolisesti käsillä tekemisen tapoja sekä muotoilukasvatusta. Kevään 2016 käsityökoulujen teemana oli ”Teollistumisen ajasta tulevaisuuteen”. Aikuisten käsityökoulussa teemaa lähestyttiin vuosikymmenittäin vaihtuvin aihein. 2000-luvun ”aineettomaan käsityöhön” sopi erinomaisesti käsityö ja hyväntekeväisyys.

Aikuisten käsityökoulun aiheena oli “Hyvää työtä”. Suunnittelimme ja toteutimme yhdessä aikuisten käsityökoulun ryhmän kanssa ryijy-työpajan Suonenjoen vastaanottokeskuksen naisille.

Työpajaa varten valmistimme ohjeet, joiden avulla naiset saivat tutustua suomalaisen ryijyn historiaan. Opetimme Suonenjoen vastaanottokeskuksella ommellun ryijyn valmistamista ja jokainen sai työpajassa valmistaa oman ommellun miniryijyn. Naiset ahkeroivat töidensä parissa viikon ajan ja toivat valmiiksi ommellut ryijyt mukanaan käsityökoulumme Muotoiluakatemialle, Kuopioon. Tutustuimme yhdessä ”Luova hulluus”-näyttelyyn, Rouvasväenyhdistyksen toimintaan ja yhdistyksemme tiloihin sekä nautimme iltakahveista ja käsitöiden tekemisestä. Keskiviikkoillat Suonenjoella ja Piispankadulla olivat täynnä tekemisen iloa ja lämmintä tunnelmaa!

Tiistaina 10.5. Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstila kävi vierailemassa näyttelyssä. Työpajassa mukana ollut SPR Kuopion osaston vapaaehtoinen Pirkko Karjalainen kertoi samalla omia kokemuksiaan ja yhteisiä tunnelmia.

Ryijy-työpajan teokset ovat esillä Rouvasväenyhdistyksen Käsityökoulujen Matka-näyttelyssä Muotoiluakatemian Taitemia-galleriassa (Piispankatu 8) 28.5.2016 asti. Näyttely on avoinna ma-pe 9-15 ja la 28.5. 9-14.