”Yhdenkään suomalaisen työpaikkaa he eivät vie”

Tarmo Tikka
Kuvaaja: Tarmo Tikka
"Zabih Azizi (vasemmalla) ja Aso Husen nauttivat työstään siitoskanalassa."
"Kanalan isäntä Marko Haavisto on vaikuttunut uusien työmiestensä amattitaidosta ja asenteesta."

Haaviston siitoskanalassa Euran Paneliassa työskentelevät turvapaikanhakijat hoitavat hommat, jotka eivät suomalaisille tahdo kelvata.

Marko Haavisto hymähtää olevansa ainoa suomalainen työntekijä siitoskanalassaan Euran Panelian kylässä. Työpaikkailmoitukset eivät ole tuottaneet yhteydenottoja suomalaisilta työnhakijoilta, mutta maahanmuuttajataustaisille ja turvapaikkaa hakeville kanalan työt maistuvat.

Viimeisimpänä työporukkaan liittyivät Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin ylläpitämässä Harjavallan vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä odottelevat afganistanilainen Zabih Azizi ja irakilainen Aso Husen. Heidän kanalapestinsä alkoi huhtikuun alussa, kun tilan isäntä Haavisto oli käynyt Harjavallassa kyselemässä mahdollisia pestattavia.

– Halukkaita löytyi heti. Eivät nämä näin likaiset hommat suomalaisia kiinnosta.

Asenne kunnossa

Haavistolla oli jo entuudestaan töissä seitsemän maahanmuuttajataustaista miestä Romaniasta, Virosta, Unkarista ja Puolasta. Heistäkin isännällä on pelkkää hyvää sanottavaa. Asenne on kunnossa, työmoraali korkeaa tasoa ja luottamus kohdallaan.

– On myönnettävä, että omatkin asenteeni ovat muuttuneet, kun olen tutustunut heihin. Jos työhaluja löytyy niin minun kanssa kyllä pärjää.

– Yhdenkään suomalaisen työpaikkaa he eivät vie, koska suomalaiset eivät näihin hommiin tule. Varmasti Suomestakin jostakin halukkaita löytyisi, mutta minun kohdalle ei ole sattunut yhtään. Arvostelijat tulkoot katsomaan tuota työntekoa ja arvostelkoot sen jälkeen, Haavisto kehottaa.

Vastineellista apua

Kaikki työntekijät saavat työehtosopimuksen mukaisen palkan ja muut sopimukseen kuuluvat edut, ja Harjavallan kaksikolle on lisäksi luvassa kesäasunnoksi tilalla sijaitseva mökki. Toistaiseksi Harjavallan vastaanottokeskuksen henkilökunta on tarjonnut heille työmatkakuljetuksen.

– Olisiko tämä sellaista vastineellista humanitaarista apua, Haavisto muotoilee.

Ottaessaan vastaan palkkatyön turvapaikanhakijat luonnollisesti menettävät heille maksetun kuukausittaisen vastaanottorahan, ja he vastaavat kaikista elinkustannuksistaan itse. SPR:n Satakunnan piirin vastaanottotoiminnan johtajan Juho Suoramaan mukaan Harjavallan asukkaista neljä on päässyt rakennustöihin ja kysyntää olisi erityisesti marjanpoimijoille. Lisäksi Satakunnan vastaanottokeskusten asukkaita on päässyt palkattomiin työharjoitteluihin ja työelämään tutustumisjaksoille.

Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä töitä kolmen kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisesta, jos hänellä on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Ilman kyseistä asiakirjaa karenssi on kuusi kuukautta. Työnteko-oikeus on voimassa niin kauan, että hakemus on ratkaistu lainvoimaisesti.

Kivoja töitä

Haaviston kanat saavat nauttia Zabihin ja Ason läsnäolosta vielä pitkään, jos miehet itse saisivat päättää. Kummallakin on kotimaastaan aiempaa kokemusta kanojen käsittelystä ja molemmat viihtyvät työssään hyvin. Haaviston hommissa heille kuuluvat kaikki tilan työt kanojen lastauksesta tilojen puhtaanapitoon. Haavisto kertookin panneensa merkille heti miesten ensimmäisenä työpäivänä, että nyt ovat kyseessä todelliset ammattimiehet.

– Siinä kana rupesi liikkumaan, nopeasti ja hellävaraisesti, isäntä kehaisee.

Zabih ja Aso vahvistavat isännän havainnon yhteen ääneen.

– Kyllä! Osaamme työmme, joten se on meille helppoa ja kivaa.

– Jos saan jäädä Suomeen, haluaisin jatkaa samassa työssä ja täällä tutussa paikassa, Zabih esittää miesten yhteisen toiveen.

Marko Haavisto ei täysin ymmärrä, miksi maaseudun työpaikat eivät tunnu työnhakijoita kiinnostavan. Hän huomauttaa, että tämän päivän Suomessa ”maaseutuyrittäjät ovat kovassa taloudellisessa ja henkisessä puristuksessa”, mutta jonkun nekin hommat on tehtävä, jos haluamme Suomessa tuotettua ruokaa lautasillemme.

– Kyllä täällä pärjää, jos haluaa.

Satatuhatta kanaa

Yksi asia pistää kuitenkin kaupunkilaisvierailijan silmään. Tilalla ei ole naisia töissä, ja Haavistokin on pysytellyt poikamiehenä.

– Kuka nainen tänne nyt haluaisi! Mutta onhan minulla nuo satatuhatta kanaa tuossa.

Teksti ja kuvat: Tarmo Tikka

Lähde: Maahanmuuttovirasto