Turvapaikanhakijoille mobiilivideohanke, jolle haetaan yhteistyökumppaneita

Tarmo Tikka
Kuvaaja: Tarmo Tikka
"53 Moons -elokuvan ensi-ilta järjestettiin 14. huhtikuuta Kiasmassa."

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämässä Rauman vastaanottokeskuksessa asuvien kolmen turvapaikanhakijan 53 Moons -lyhyetelokuva on edennyt jo kansainväliseen levitykseen. Esimerkiksi Malagassa video esitettiin elokuvafestivaaleilla 29. huhtikuuta. Uusia videoita on luvassa, kun Kirkon Ulkomaanavun mobiilivideohanke pyörähtää toden teolla käyntiin. Seuraavassa lyhyt esittely hankkeesta:

Kirkon Ulkomaanapu on käynnistänyt valtakunnallisen hankkeen turvapaikanhakijanuorten tukemiseksi. Tavoitteena on antaa turvapaikanhakijoille ääni Suomessa ja tarjota välineitä aktiivisina kansalaisina toimimiseen sekä tukea heitä verkostojen ja yhteistyömahdollisuuksien luomisessa. Samalla hankkeen toivotaan lisäävän suomalaisten solidaarisuutta turvapaikanhakijoita kohtaan.

Valtakunnallisessa hankkeessa toteutetaan paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa koulutuksia, joissa turvapaikanhakijat ottavat haltuunsa keinoja toteuttaa aktiivista kansalaisuutta Suomessa ja oppivat valmistamaan itselle tärkeistä aiheista kertovia videoita älypuhelimilla. Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker levittää turvapaikanhakijoiden tekemiä videoita laajalle yleisölle erityisesti sosiaalisen median kautta. Videotyöskentelyllä tuetaan nuorten tulevaisuudensuunnitelmia sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Hankkeessa tuodaan yhteen paikallisia yhteistyötahoja, jotta turvapaikanhakijanuorten kontaktit paikalliseen väestöön paranevat.

Hankkeen kohderyhmä on Suomeen tulleet 18–30-vuotiaat turvapaikanhakijat.

Koulutukset toteutetaan työpajojen muodossa. Noudatamme matalan kynnyksen periaatetta niin, että mahdollisimman moni voi osallistua. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta videotyöskentelystä.

Hankkeen toiminnot ovat avoimia ja vapaaehtoisia kaikille kohderyhmään kuuluville. Myös mobiilivideoiden tekeminen ja julkistaminen on täysin vapaaehtoista koulutukseen osallistuneille.

Hanke toteutetaan osana Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin toimintaa.Keväällä 2016 käynnistynyt hanke kestää vuoden 2017 loppuun asti. Se toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lisätietoja: 

Elina Mäkilä
Projektikoordinaattori – Project Coordinator
Changemaker-verkosto – Changemaker Youth Network
Turvapaikanhakijoiden unelmat mobiilivideoita –hanke
tel. 040 182 4073
email: Elina.Makila@kirkonulkomaanapu.fi