Lavian omaishoitajat saavat ryhmässä irtioton arjesta

"Hortonomi Liisa Jaakkola (vasemmalla) kävi esittelemässä kotipuutarhojen rakentamisen saloja Lavian omaishoitajien tukiryhmälle. Sinikka Markkula, Pirjo Hesso, Anna Anttila ja Tuovi Uuusitalo ihastelivat yhtä miniatyyripuutarhaa."

Laviassa kuusi vuotta toimineen omaishoitajien vertaistukiryhmän kokoontumisista on tullut hartaasti odotettu kohtaamispaikka ja Punaisen Ristin Lavian osaston tärkein toimintamuoto. 5–10 omaishoitajan porukka kutsutaan koolle kerran kuukaudessa aina jonkin erityisteeman merkeissä.

– Tänään meillä on paikalla hortonomi ja täällä on vietetty virkistys- ja hyvinvointipäivää, kuultu kodin turvallisuusasioita, edunvalvonta- ja lääketietoa, fysioterapeutti on käynyt opastamassa, laidasta laitaan, ryhmän vetäjänä toimiva Lavian osaston vapaaehtoinen Sinikka Markkula luettelee.

Vaikka vierailijat tuovat ryhmään tärkeää tietoa, nousee toisten omaishoitajien tapaaminen ja yhteinen kahvitteluhetki kuitenkin tapaamispäivien arvokkaimmaksi anniksi. Markkula hymyileekin, että joskus ryhmäläisiä joutuu vähän hätistelemäänkin kotiinkuljetettavaa jo odottelevaan taksiin.

– Välillä puhetta ei saa katki millään. Suurin osa heistä on Karjalan evakkoja ja niistä kokemuksista riittää paljon keskusteltavaa.

Miehensä omaishoitajana toimiva Anna Anttila on myös nuo evakkoajat itse kokenut, mutta tänä vuonna tulee jo 50 vuotta täyteen lavialaisena. Puhelias karjalainen pääsee jakamaan ajatuksiaan ja kokemuksiaan ja vain nauttimaan tuttujen seurasta kovasti odottamissaan tapaamisissa.

– Tämä katkaisee mukavasti arkitouhun ja suo omaa aikaa. Aina täältä saa uutta tietoakin ja virikkeitä.

Anttilan mies sairastui 11 vuotta sitten, mistä lähtien hän on huolehtinut miehestään omassa yhteisessä kodissa. Kun lapset eivät enää asu paikkakunnalla, on oman ajan järjestäminen harvinaista ylellisyyttä, jota toisten omaishoitajien vertaistukiryhmä hänelle suo.

– En oikein käy missään muuten, joskus silloin tällöin pääsen käymään kirkossa. Kyllähän miehen hoitaminen sitoo, mutta en minä valita! Olemme olleet 58 vuotta avioliitossa, joten on ihan selvä asia, että hoidan miestäni, Anttila napauttaa karjalaisen painokkaasti.

Laviassa on parikymmentä omaishoitajaa, joista Punaisen Ristin osaston vertaistukiryhmä on tavoittanut noin puolet. Kokoontumisiin ovat tervetulleita myös ryhmän jäsenten hoidettavat, kun vointi sen sallii, ja Laviassa tuota mahdollisuutta onkin käytetty usein. Ryhmän vuoden kohokohtia ovat keväinen retki metsästysmajalle ja yhteinen jouluruokailu, johon on vuosittain saapunut parikymmentä henkilöä.

Satakunnan piirillä on omaishoitajien tukiryhmä 12 osastossa (Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Ikaalinen, Karvia, Kokemäki, Lavia, Pori, Punkalaidun, Säkylä/Köyliö ja Vammala).

Lainaus Suomen Punaisen Ristin omaishoitajien tukitoiminnan toimintasuunnitelmasta 2016:

”Suomen Punaisen Ristin omaishoitajia tukevan toiminnan päämääränä on vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja hoidettavien terveyttä, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa.

SPR:n toiminnassa omaishoitajalla tarkoitetaan kaikkia niitä henkilöitä, jotka hoitavat ikääntyvää, vammaista tai pitkäaikaissairasta omaistaan tai läheistään. Toiminnalla on tarkoitus tavoittaa ja tukea kaikkia omaistaan ja läheistään hoitavia henkilöitä riippumatta siitä, saavatko he kunnallista omaishoidontukea. Päämääränä tehtävässään on entistä paremmin jaksavat omaishoitajat, joilla on koulutusten kautta saatua osaamista ja valmiuksia toimia omaishoitajina sekä kykyä hakea tarvittaessa tukea, apua tai neuvontaa. Tavoitteena on yhteisöllisyyden vahvistaminen ja uusien vapaaehtoisten löytäminen omaishoitajien tueksi ja ystäviksi.  Omaishoitaja- ja SPR-toiminnantietoutta jaetaan muun muassa ONNEKAS – oppilaitosyhteistyön kautta.”