Lastensuojelu

 

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten on tehtävä lastensuojeluilmoitus silloin, kun lapsen etu niin vaatii. Akuutissa tilanteessa se tehdään välittömästi ja ei kiireellisessä seuraavana arkipäivänä. Monessa tilanteessa myös keskustelu vanhempien kanssa voi olla riittävää. Velvoite ei ole lakiperusteinen, vaan eettinen. Tavoitteena on turvata lapsen tulevaisuus ja kehitys sekä varmistaa SPR:n toiminnan laadukkuus.

Lastensuojelun opetuskokonaisuus sisältää videon ja diat. Se on suunnattu kaikkien toimintamuotojen vapaaehtoisille.

Videolinkki: https://vimeo.com/141544900, salasana sprlastensuojelu
Videon voi näyttää koulutuksen alussa tai lopussa. Diat voidaan käydä keskustellen läpi. Koulutus kestää puolesta tunnista kahteen riippuen koulutettavien tarpeista ja tilanteista, mihin heitä valmennetaan.

Moneenkaan tilanteeseen ei voi antaa yksiselitteistä ratkaisua. Tavoitteena on, että ainakin selkeisiin lastensuojelullisiin tarpeisiin reagoidaan. Koulutuksessa tulee korostaa ”maalaisjärjen” tärkeyttä ja vastuullista aikuisuutta. Alueellisesti on myös huomioitava paikallisten viranomaisten ohjeet.

 

 

Aineiston on tehnyt Kati Laitila ja sitä ovat olleet valmistelemassa Niina Hirvonen ja Johanna Kylmäoja. Aineisto on hyväksytty Ensiapu- ja terveystoimikunnan kokouksessa 12/2015. Diat on päivitetty 2020 rikosilmoituksen osalta.

LiiteKoko
Office presentation icon Lastensuojelun koulutusdiat738 KB