Palkitsemiset Kaakkois-Suomessa - Ennakkoluuloton Edelläkävijä

Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Saara Kurttila Monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Suomen Punainen Risti, Kaakkois-Suomen piiri"
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Palkitut Imatran Yhteislukion Opiskelijakunnan hallituksen edustajat. vas. Aino Miikki, Riina Tanskanen ja Saara Kurttila."
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Palkittuna Eija Partti, Imatran osaston Ystävä- ja Piristäjä-palvelu"
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus Eija Partille"
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustus Yhteislukion vapaaehtoisille"
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Aino Miikki, Riina Tanskanen ja Eija Partti"
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Rasismin vastaisen viikon ansaitun tunnustuksen saaneet etualalla."
Risto Hyypöläinen
Kuvaaja: Risto Hyypöläinen
"Imatran yhteislukion erityisopettaja Tuula Kosma on syystä ylpeä oppilaidensa aktiivisesta ja vireästä Opiskelijakunnasta, johon kuuluvat kaikki lukiolaiset."

Vietämme rasismin vastaista viikkoa 21.–27.3. SPR:n eri piirit antavat silloin vuosittaisen Ennakkoluuloton Edelläkävijä-palkinnon, joka annetaan ”yrityksille, yhteisöille ja ihmisille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskeistä on myös myönteisten asenteiden edistäminen ja avoin tosiasioihin perustuva keskustelu.” Piirin edustaja Saara Kurttila, Anna Buzaevan sijainen monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä piiritoimistolta luovuttaa palkinnot.

Imatran osasto esitti Eija Partin toimesta palkintoa Imatran Yhteislukion opiskelijakunta(15 hlöä), joka myös esityksenä hyväksyttiin. Samalla Vuoksenhovin johtajan Lauri Perälä esitti samaa palkintoa Eija Partille, joka toimii  Imatran osaston Ystävä- ja Piristäjä-palvelunvetäjänä.

- Saimme kuulla vain ystäviltämme mahdollisuutta päästä jollakin supisuomalaisella keinolla virkistämään uusia vastaanottokeskuksen ihmisiä. Laskiaisrieha tuntui ajankohtaisuuden vuoksi parhaalta ajatukselta, joten aivan omalla idealla ehdotimme Eija Partille mäenlaskua ja mehu- sekä pullatarjoilua, opiskelijakunnan hallituksen edustaja Aino Miikki kertoo.

- Laskiaistapahtuma onnistui hienosti ja osallistujat olivat iloisia. Kaikki tykkäsivät ja oppivat nopeasti suomalaisen tavan nauttia lumesta, kertoo opiskelijakunnan hallituksen edustaja Riina Tanskanen.

Maittavien tunnustuskahvien lomassa palkittu Eija Partti kertoo, kuinka voi tapahtua heidän avustustyössään kultturellisten eroavaisuuksien vuoksi ylilyöntejä, mutta niistä selviää aina puhumalla tai osoittamalla esimerkillisiä toimintatapoja asioiden ymmärrettävyydeksi. Eija piti lukion tunnustusta loistavana asiana. Lukiolaiset osoittivat miten voidaan viettää hyvin arkipäiväisellä tavalla ottamalla kontaktia ihmisiin mäenlaskulla.

Palkitut näyttävät mallia, ettei pelolle ole sijaa tänäpäivänä. Yhteisöllisyys oli huomattavaa heidän leikeissään.

Kuinka te valmistauduitte etukäteen tänne tulemiseen? - Kaikki osallistujat olivat alaikäisiä ja vapaaehtoisia. Rehtori piti meille tiedotteen, jossa kertoi meihin kohdistuvista riskeistä ja mahdollisista takaiskuista, kertoi Riina.

Itse riehassa oli paljon porukkaa eikä tulkkia tarvittu. Paikalla oli Suomen Punaisen Ristin, Unicefin ja Zonta-naisten vapaaehtoisia. Martat huolehtivat mehu- ja pullatarjoilusta.

Opiskelijakunnan hallituksen edustajat kertoivat ensi syksyn suunnitelmista jolloin he kaikki ovat 18-vuoden ikäisinä riittävän vanhoja aloittamaan itsenäisesti kerhotoiminnan Vuoksenhovin vastaanottokeskuksen lapsille. Helpoissa leikeissä ei kielitaitoa tarvitse. Kerhotoiminnassa ennakkoluulottomuus on tärkeää.

Erityisopettaja Tuula Kosma mietti tyttöjen kanssa tilannetta miten he esittävät tunnustuksen koko koululle riittävän hyvässä ja kattavassa tilanteessa. Ideoita kyllä alkoi hienosti lennellä. Oli aamunavausta ja Vappujuhlaa. - Taulun sijoittaminen on vaikeaa, kun koulu joutuu evakkoon nykyiseltä paikaltaan homeongelmien vuoksi, kertoo Tuula Kosma.

Lisäksi tämä sama porukka osallistuu Olavinkulmassa vanhusten pikkujoulutapahtumaan hoitaen mehu- ja pullatarjoilun sekä seurustelun vanhusten kanssa joululaulujen parissa, kertoo Tuula Kosma. Yhdyshenkilönä toimii Eija Partti puh. 045 322 4889.