Apuna silloin, kun eniten tarvitaan

Marjukka Kähönen
Kuvaaja: Marjukka Kähönen
"Haluaisitko auttaa silloin, kun jotain odottamatonta ikävää tapahtuu? Hyvä tapa aloittaa on valmiusryhmä. Valmiustoiminnassa varaudutaan niihin tilanteisiin, joita ei osata odottaa: katastrofeihin, onnettomuuksiin ja kriisitilanteisiin."
Marjukka Kähönen
Kuvaaja: Marjukka Kähönen
"Vesa Vahermaa esittelee osastomme erilaisia ensiaputarvikkeita. Niitä tarvitaan esim. päivystystehtävissä."
Marjukka Kähönen
Kuvaaja: Marjukka Kähönen
"Kevyitä kokoontaitettavia paareja on helppo käyttää."
Marjukka Kähönen
Kuvaaja: Marjukka Kähönen
"Ensiapuryhmässä ja valmiusryhmässä harjoitetaan ensiaputaitoja, jotta ne ovat tuoreessa muistissa, jos niitä pitää käyttää."
Marjukka Kähönen
Kuvaaja: Marjukka Kähönen
"Valmiusryhmässä käytiin läpi lyhyesti myös uudet ensiapu- ja elvytysohjeet."

Ensiapuryhmä ja valmiusryhmä

Punainen Risti tunnetaan hyvin ensiapukursseistaan. Meidänkin osastollamme on oma ensiapuryhmä, jossa harjoitetaan ensiaputaitoja.
 
Sen lisäksi osastollamme on valmiusryhmä, jossa harjoitetaan paitsi ensiaputaitoja myös henkisen tuen taitoja. Juuri niitä taitoja, joita tarvitaan esimerkiksi katastrofi- tai onnettomuusuhrien tukemisessa. 
 
Vastaanottokeskus pystyyn 24 tunnissa
 
Kun tsunami iski 2004, SPR järjesti välittömästi puhelintukea omaisille kellon ympäri. Kun perheeltä palaa talo eikä kotivakuutus olekaan kunnossa, paikalle tulee ihmisiä, jotka auttavat: hankkivat vaatteita, käyvät ostamassa vauvanvaippoja, huolehtivat, että ihmiset pääsevät jaloilleen. 
 
Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että lyhyellä varoitusajalla pystytetyt vastaanottokeskuksetkin ovat osa valmiustoimintaa.
 
Pohjois-Helsingin osaston valmiusryhmän apuvetäjä Vesa Vahermaa kertoo, kuinka oli mukana perustamassa vastaanottokeskusta käytöstä poistettuun hotelliin Forssassa.
 
– Helsinkiin ei enää mahtunut ja laivalla oli tulossa 300 turvapaikanhakijaa, joille piti järjestää nopeasti majoitus. Niinpä kokosimme porukkaa, hyppäsimme autoihimme ja ajoimme Forssaan. Osa haki kaupasta ruokaa, osa meni keittiöön valmistelemaan ruokailua, osa nukkumispaikkoja. Alle 24 tunnissa vastaanottokeskus oli toiminnassa.
 
Valmiustoimintaan koulutetaan
 
Ehkä tärkein kurssi valmiustoiminnassa on henkisen tuen peruskurssi. Kurssilla käydään läpi mm. miten pitää lähestyä ihmistä, joka on kokenut järkytyksen, ja mitkä ovat tyypillisiä tapoja reagoida kriisiin. Kurssilla neuvotaan myös, kuinka pitää itsestään huolta, jos on vaikeiden tilanteiden äärellä aktiivisesti.
 
Osastomme valmiusryhmään ovat tervetulleita kaikki – mitään ennakkotietoja tai kursseja ei tarvita. Opastamme toimintaan tulevat tarvittaville kursseille tai osaston omat kouluttajat kouluttavat ryhmäläiset. Kurssit ovat osastomme jäsenille maksuttomia (SPR:n jäsenmaksu 20/vuosi, liity jäseneksi täällä). 
 
 
Tervetuloa tutustumaan toimintaamme ja kuulemaan lisää! Katso valmiusryhmän kokoontumisajat.