Punainen Risti Goes UTA tapahtuma kiinnosti opiskelijoita Tampereen yliopistolla

Hanne-Miia Ollikainen
Kuvaaja: Hanne-Miia Ollikainen
"Kaisa Partanen ja Riitta Nieminen innostavat muitakin opiskelijoita mukaan Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan."
Hanne-Miia Ollikainen
Kuvaaja: Hanne-Miia Ollikainen
"Haalarimerkit houkuttelivat uusia nuorisojäseniä."
Hanne-Miia Ollikainen
Kuvaaja: Hanne-Miia Ollikainen
"Humanitaarisen oikeuden beer pong peli hauskuutti opiskelijoita ja opetti faktoja sodan säännöistä. Jasmin Rantanen ja Miikka Mäkirinta kokeilivat peliä vapaaehtoisten opastuksella. Heidän mielestään peli sopii hyvin opiskelijaständille. "Eka tuntuu, että on hauskaa, mutta kun oikeasti kokeilee, tajuaa, mitä se oikeasti sodassa on, kun noita (kohteita) pommitetaan", Jasmin totesi peliä kokeiltuaan."
Hanne-Miia Ollikainen
Kuvaaja: Hanne-Miia Ollikainen
"Punainen Risti kiinnosti opiskelijoita Tampereen yliopistolla."

Punaisen Ristin Tampereen osaston vapaaehtoiset järjestivät Punainen Risti Goes UTA tapahtuman Tampereen yliopistolla torstaina 25.2.2016. Tapahtuman tarkoituksena oli tehdä Punaista Ristiä tutuksi, kertoa opiskelijoille, mitä vapaaehtoistoimintaa on tarjolla ja ylipäätään näkyä hauskalla ja rennolla tavalla yliopiston arjessa. Osaston vapaaehtoiset pyysivät minut mukaansa tapahtumaan ja tässä muutamia pilkahduksia päivän ajalta.

Punainen Risti Goes UTA tapahtuma oli näkyvästi esillä yliopiston Linna-rakennuksen aulassa. Kahden suuren esittelypöydän, kahden roll-upin ja ilmapallojen puna-valkoinen värimaailma täytti aulan näkyvästi ja houkutteli paikalle yli toista sataa uteliasta opiskelijaa kyselemään ja kuulemaan Punaisesta Rististä. Tampereen osaston vapaaehtoiset vastailivat opiskelijoiden kysymyksiin tottuneesti ja keskustelujen lomassa 15 opiskelijaa päätti saman tien alkaa myös Punaisen Ristin jäseniksi.

Vapaaehtoiset esittelivät Tampereen osaston vapaaehtoistoimintamuotoja sekä humanitaarista oikeutta muun muassa naurua ja pohdintaa herättäneen humanitaarisen oikeuden beer pong pelin myötä. Tällä kertaa beer pongista puuttui kuitenkin peliin perinteisesti kuuluva olut, mutta pelin idea toimi vallan mainiosti. Pöydälle oli aseteltu muovisia tuoppeja, joihin oli liimattu erilaisia kohteita, kuten esimerkiksi sairaala, yliopisto, panssariajoneuvo punaisella ristillä, sotilaslentokone, lentokenttä sekä mielenosoittajajoukko. Ideana oli, että osallistujat heittävät pallolla niitä kohteita, jotka katsotaan sodassa niin sanotuiksi sallituiksi kohteiksi. Näin osallistujat pohtivat sodan sääntöjä pelin kautta ja sitä, mitkä kohteet ovat siviilikohteita ja suojeltuja kohteita ja miksi.

Jututin muutamalla sanalla tarkemmin tapahtuman järjestäneitä vapaaehtoisia, Kaisa Partasta ja Riitta Niemistä. Idea yliopiston tapahtumalle lähti jo viime syksynä.

”Meillä oli samanlainen tempaus TAMK:lla ennen joulua ja siellä saatiin yli 20 uutta jäsentä.”-Kaisa

”Mietittiin, että humanitaarisen oikeuden esittely on enemmän yliopistolle sopivaa ja voisi olla opiskelijoita kiinnostavaa.”-Riitta

Lisäksi Kaisa ja Riitta olivat yhdessä muiden nuorten vapaaehtoisten kanssa suunnitelleet korkeakouluja varten Punaisen Ristin haalarimerkin, joka osoittautui suosituksi opiskelijoiden keskuudessa. Moni opiskelija päättikin liittyä Punaisen Ristin jäseneksi paikan päällä, sillä jäseniksi liittyville oli luvassa kaupan päälle uusi hieno haalarimerkki.

Kaisa ja Riitta ovat molemmat Punaisen Ristin vapaaehtoisia ja toimivat erityisesti nuorten vapaaehtoistoiminnan parissa. Kaisa opiskelee yliopistolla kolmatta vuotta yleistä kasvatustiedettä ja on ollut mukana Punaisen Ristin toiminnassa noin vuoden verran. Hän on mukana muun muassa läksyhelpissä, oli mukana tekemässä viime kesän suurta FiRE (Finnish Red Cross Experience) leiriä ja myös mukana Hämeen piirin nuorisotoimikunnassa. Riitta opiskelee TAMK:lla sairaanhoitajaksi ja on ollut mukana Punaisen Ristin toiminnassa jo yli seitsemän vuotta. Hän lähti mukaan ensiaputoiminnan kautta, mikä oli aktiivisin Punaisen Ristin toimintamuoto silloisella omalla paikkakunnalla. Sen myötä vapaaehtoiseksi on päädytty mukaan moneen ja nykyään hän on aktiivisesti mukana nuoriso- ja ensiaputoiminnassa Tampereella.

Lisää vapaaehtoistoiminnasta Hämeessä voit lukea piirin Internet-sivuilta: https://rednet.punainenristi.fi/hame

Hanne-Miia Ollikainen