Vapaaehtoiset muistivat vanhuksia ystävänpäiväkorteilla Helsingissä

Miikka Pirinen
Kuvaaja: Miikka Pirinen
"Ronja Sukeva (edessä) ja Rauni Tiainen askartelivat ystävänpäiväkortteja Kallion kirjastossa 13. helmikuuta."
Miikka Pirinen
Kuvaaja: Miikka Pirinen
"Punaisen Ristin vapaaehtoiset toimittivat ystävänpäiväkortit Koskelan palvelukeskuksen asukkaille."
Miikka Pirinen
Kuvaaja: Miikka Pirinen
"Milka Kontio avusti lapsiaan Almaa (vas.) ja Lounaa ystävänpäiväkorttien askartelemisessa."

Punaisen Ristin Kallio-Käpylän osaston vapaaehtoiset ja lapset askartelivat Koskelan palvelukeskuksen asukkaille ystävänpäivänkortteja.

Pöytä on täynnä erivärisiä pahveja, strasseleita, kiiltokuvia ja muita askartelutarvikkeita.

– Täältä voi valita. Olisi vielä muutama kiiltokuvakin jäljellä, houkuttelee vapaaehtoinen Maija Orava askartelutarvikkeita valitsevia lapsia.

– Minä haluan paljetteja! kuuluu vastaus.

– Kävin juuri pesemässä yhden pienen ihmisen kädet. Hän oli kyynärpäitään myöten glitterissä, Orava sanoo.

Yhden kiiltokuva-arkin nappaa mukaansa Ronja Sukeva, 4, joka on poikennut kirjastoon tanssitunnin jälkeen äitinsä Anna Nyberg-Sukevan kanssa.

Uusia ja vanhoja vapaaehtoisia

Ronja askartelee ensimmäistä korttiaan vapaaehtoisena. Häntä vastapäätä istuvalla Rauni Tiaisella,78, kokemusta ystävätoiminnasta on jo vuodesta 1986Hänellä on ollut vuosien varrella useita ystäviä Punaisen Ristin kautta.

– Nytkin minulla on ystävä, jonka luona vierailen. Minä leivon pullat, hän keittää kahvit ja sitten jutellaan. Minulla on ollut aivan ihania ystäviä, Tiainen sanoo.

Hänellä on edessään Kallion kirjaston virkailijan etsimä värssykirja, josta hän kirjoittaa värssyjä kortteihin.

– Näissä ei ole tosin niin paljon värejä kuin hänellä. Hänhän on valtavan luova, Tiainen viittaa vastapäätä istuvaan Ronja Sukevaan.

– Mutta kyllä näistäkin joku vanhus varmaan ilahtuu.

Toinen tuore vapaaehtoinen on Sampo, joka on liittynyt Punaisen Ristin jäseneksi kaksi päivää sitten. Ystävänpäivän korttitempaus oli ensimmäinen tapahtuma, jonka hän Punaisen Ristin sivuilta löysi.

– Jos minulla on aikaa auttaa, niin silloin minun kuuluu auttaa. Jos voin antaa vaikka tunnin viikosta, se on minulle pieni asia, mutta voi antaa toiselle suurta iloa, Sampo sanoo.

Hän aikoo mennä Punaisen Ristin ystävätoiminnan peruskurssille, kunhan sellaiselta löytyy paikka. Kurssit ovat olleet monella paikkakunnalla hyvin suosittuja.

120 ystävänpäiväkorttia

Seuraavana päivänä, varsinaisena ystävänpäivänä, Kallio-Käpylän osaston ystävätoimintaa vetävä Helmi Turunen kaivaa korttipinkan repustaan Koskelan palvelukeskuksessa.

Neljän tunnin askartelutuokion saldoksi tulee 120 ystävänpäiväkorttia.

Vapaaehtoiset MaijaVirpiPirjo ja Marjatta saavat kukin runsaan nipun kortteja käteensä. Palvelukeskuksessa on juuri iltapäiväkahvin aika.

– Hyvää ystävänpäivää, olemme Suomen Punaisesta Rististä ja tuomme teille lasten askartelemia ystävänpäiväkortteja. Tämän kortin on askarrellut Piia kahdeksan vuotta.

– Oi miten ihana! Miten ihana! huudahtaa kortin saava rouva.

Teksti: Noora Jussila