Ystävänpäiväkahvilassa lämmin tunnelma ja Ystävänteko 2016 -huomionosoitus

Kulttuurikämpän kahviossa kahviteltiin hieman ennakkoon ystävänpäivän kunniaksi lauantaina 13.2. Punaisen Ristin Kemijärven osaston vapaaehtoiset ja vastaanottokeskuksen väki järjestivät yhdessä Kansainvälisen ystävänpäiväkahvilan, jossa kaikille vierailijoille tarjottiin kahvia ja vaaleanpunaisia leivoksia. Lisäksi ohjelmassa oli mukavaa pientä tekemistä, kuten piirtämistä ja ilmapalloja, sekä jokainen sai merkitä kartalle kotipaikkansa ja arvuutella suomenkielen sanoja. Myös musiikkiesityksiä kuultiin, kun joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita esitti useamman kappaleen laulaen. Myös suomalaiset innostuivat laulamaan, ja esittivät mm. Ystävän laulun.

Kahvilassa oli päivän aikana yhteensä noin 160 kävijää, niin paikallisia kuin turvapaikanhakijoitakin, ja tunnelma oli erittäin sydämellinen ja viihtyisä. Moni oli lähtenyt avoimin mielin tutustumaan uusiin ihmisiin ja samalla Punaisen Ristin toimintaan. Sekä suomalaiset että maahanmuuttajat pitivät kovasti kahvilasta ja kiittelivät vuolaasti järjestäjiä. Järjestelyistä päävastuussa olivat SPR Kemijärven osaston monikulttuurisen ystävätoiminnan vapaaehtoiset, jotka ovat viime syksyn aikana järjestäneet jo useamman tapahtuman, kuten lettujen paistoa Torstain rannan laavulla, mäenlasku- ja hiihtotapahtuman, sekä naisille suunnatun käsityökerhon, joka on tarkoitus saada toimimaan säännöllisesti Kiehispirtillä. Kemijärven osaston vapaaehtoiset ovat muutenkin olleet tiiviisti mukana auttamassa turvapaikanhakijoita ja tehneet yhteistyötä vastaanottokeskuksen kanssa.

Ystävänpäiväkahvilassa oli mukana myös sosiaalipalvelutoiminnan suunnittelija Sirkka Kellokumpu Lapin piiristä, ja hän luovutti yllätyksenä Kemijärven osastolle vuoden 2016 Ystävänteko –huomionosoituksen, jonka on myöntänyt Punaisen Ristin Lapin piiri. Huomionosoitus on myönnetty vain kerran aiemmin. Huomionosoituksessa todettiin muunmuassa, että Kemijärven osaston vapaaehtoiset ovat omalla työllään, oman paikkakuntansa erityispiirteet huomioiden edesauttaneet ihmisten tasavertaista vuorovaikutusta, poistaneet ennakkoasenteita sekä lisänneet suvaitsevaisuutta eri ihmisryhmien välillä. Kemijärven osasto otti huomionosoituksen kiitollisena vastaan. Osasto on saanut syksyn ja alkuvuoden aikana runsaasti lisää jäseniä ja vapaaehtoisia, eikä aktiivinen toiminta olisi mahdollista ilman heitä. Kiitos kuuluu kaikille mukana olleille vapaaehtoisille, osaston avainhenkilöille, vastaanottokeskuksen työntekijöille sekä kaikille lahjoittajille. Vapaaehtoiset ovat olleet kovin aktiivisia ja mukana sydämellä, joten tällainen piirin tasolta tuleva huomioiminen lämmittää kaikkien mieltä ja antaa taas uutta intoa jatkaa.