Joutsan pakolaiskeskuksen keräys jatkuu Toivakassa

Veikko Ripatti
Kuvaaja: Veikko Ripatti
"Varja Oksanen oli ensimmäissä Joutsan pakolaiskeskukselle lahjoittajia Toivakassa."

Joutsan pakolaiskeskukselle apua Toivakasta

 

 

SPR:n Toivakan osasto järjesti vaate- ja tarvikekeräyksen Joutsassa avatulle pakolaiskeskukselle. Lauantaina 21.11. toteutettu keräys järjestettiin K- Market Perälän tiloissa kauppias Matleena Hiltusen ehdotuksesta. Faceboog- sivu Toivakan- ja kauppojen ilmoitustauluilmoitusten välityksellä tieto levisi nopeasti kyläläisten keskuuteen ja lauantaina alkoivat keräyshäkit täyttyä lahjoituksista. Myös helluntaiseurakunnan kirpputorin väki oli aktiivinen ja lahjoitti runsaasti talvivaatteita ja muuta tarviketta keräykseen. Pakolaisten tulo kaakkoiseen Keski-Suomeen aiheuttaa vaihtelevia mielipiteitä. Toivakassakin tuli vastaan arvostelua ”elintasopakolaisten” auttamisesta ja samalla omien kansalaisten köyhien vaikeasta tilanteesta. Suurin osa kaupassakäivijöistä kuitenkin piti hienona ja ihmisarvon mukaisena sitä, että pakolaisia autetaan. Tiedossa oli se, että monien pakolaisten kodit on tuhottu, omaisia surmattu ja varat on pankeista ryöstetty. Nelituntisen keräilyajan kuluessa tavaraa lastattiin Toivakan Rauta-Tuliaisen pakettiautoon tupaten täysi lastillinen. Joutsan SPR:n väki oli iloisesti yllättynyt Toivakassa nopeasti kerätystä suuresta lahjoituksesta. SPR:n Joutsan osasto kiittää toivakkalaisia.

- Nyt emme voi ottaa tällä erää muuta kuin yhden kuorman Toivakastakaan. Tämä johtuu varastotilojemme rajallisuudesta ja pyydämme lisäapuja jatkossa heti kun sitä tarvitaan. Otamme toistaiseksi enää vastaan talvivaatteita, talvijalkineita sekä liikuntasaliin sopivia jalkineita, jotka eivät jätä mustia kumista lähteviä jälkiä lattiaan, kertoo Joutsan SPR:n valmiustoiminnan yhteyshenkilö Markku Arpiainen. Joutsan pakolaiskeskuksessa Joutsenlammella tulee olemaan kaikkiaan 150 turvapaikanhakijaa joista nyt jo useita kymmeniä on lapsia.

Keräys jatkuu Toivakassa vielä lauanataina 28.11. K-Market Perälän sisääntuloaulassa talvivaate, talvijalkine ja liikuntasalitossujen vastaaonttamisella. Lahjoitusten vastaanotto on klo 9-13 välisenä aikana. Muuna aikana tuotavista lahjoituksista on sovittava Veikko Ripatin kanssa puh. 050 3002206.