Kivet ja Tuplat puhuttivat Nuorten vuosikokouksessa Jyväskylässä

Roosa Penttilä
Kuvaaja: Roosa Penttilä
"Pilvi ja Jenni työn touhussa."
Roosa Penttilä
Kuvaaja: Roosa Penttilä
"Riitta, Pilvi, palkintoreppu ja yhteinen Tupla."
Roosa Penttilä
Kuvaaja: Roosa Penttilä
"Noste-palkintoa vastaanottamassa Jenni Soltin (mikrofoni kädessä), Teemu Väisänen (4. vasemmalta) sekä muut paikalla olleet FiRE-vapaaehtoiset. Palkinnon antoi oikealla seisova Otto Kari."
Roosa Penttilä
Kuvaaja: Roosa Penttilä
"Illan juhlakattaus odottaa ruokailijoita. "

Valtakunnallinen Nuorten vuosikokous keräsi Punaisen Ristin aktiivisia nuoria Jyväskylään Länsi-Suomen piiriin 2.-4.10. tutustumaan, keskustelemaan ja pitämään hauskaa.

Kokous sai jännittävän alun heti perjantaina, kun kokouspaikan lipputanko katkesi Valio-myrskyn voimasta. Onneksi lipputanko ei jäänyt kokouksen ainoaksi uutisoimisen arvoiseksi asiaksi, vaan aikaiseksi saatiin julkinen kannanotto inhimillisyyden puolesta ja väkivaltaa vastaan. Vajaan parinkymmenen hengen porukalla kokoukseen osallistuneet Hämeen nuoret kantoivat kotiin uusien kokemusten lisäksi joukon palkintoja.

Perjantai-illan myrskyn jälkeen NuVuKossa keskustelua herättivät turvapaikanhakijoiden tilanne ja aiheen ympärillä vellova keskustelu. Nuorten yhtenäinen mielipide tiivistettiin kannanotoksi, jossa tuomitaan yksiselitteisesti väkivalta ja muistutetaan Punaisen Ristin roolista hädänalaisten auttajana. Nuoret vaativat turvapaikanhakijoille ihmisarvoista kohtelua ja kannustavat jokaista pohtimaan omien asenteidensa vaikutusta omassa elinympäristössään. Kannanoton voi lukea Punaisen Ristin blogista SPR:n varapuheenjohtajan Otto Karin kirjoittamana ja keskusteluun voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa hastagilla #eikiviä.

Muita tärkeitä teemoja lähestyttiin myös hieman humoristisemmin. Punaisen Ristin valtakunnallinen rekrytointikampanja #tuplataan saatiin NuVuKossa vauhtiin ideointikilpailulla, jonka palkintona oli tietysti repullinen Tupla-patukoita. Kampanjan tavoitteena on kaksinkertaistaa Punaisen Ristin nuorisojäsenten määrä, ja ideoita kerättiin sosiaalisessa mediassa kuvina ja videoina. Tuplareppu palasi Hämeen nuorten kanssa Tampereelle, sillä parhaana ideana palkittiin tamperelaisten Pilvin ja Riitan ehdotus Spärrä speed datingistä – nyt odotamme jännityksellä idean toteutusta!

FiRE-leiri ja Hämeen piirin sen eteen tekemä suuri työ huomioitiin kokouksessa Noste 2015 -palkinnolla. Palkintoa oli vastaanottamassa NuVuKossa suuri joukko leirillä olleita vapaaehtoisia eri puolilta Suomea leirin toisen pomon Jenni Soltinin johdolla. Noste-palkinto saatiin Hämeeseen jo toista kertaa, mutta nälkä tunnetusti kasvaa syödessä - toivottavasti kolmaskin kerta siis tulee pian! Vuoden 2015 Vaikuttaja-palkinnon sai ansaitusti Teemu Väisänen, joka toimii muun muassa Helsingissä Laajasalon osaston puheenjohtajana ja oli kantavana voimana myös FiRE-leirillä.

Sunnuntaina paluumatkalla Hämeen joukko oli saanut kokouksesta selvästi uutta intoa. Uusia ideoita koitetaan saada käytäntöön saman tien, ja piiritoimistolla odotellaan vielä yhtä palkintoa. Menomatkalla koko Hämeen bussilastillinen osallistui tärähtäneellä yhteiskuvalla selfie-kisaan ja voittohan sieltä tuli! Palkinnon sisältö on yllätys, mutta toivomme, että se on helppo jakaa periaatteiden mukaisesti kaikkien kahdenkymmenen ihmisen kesken.                                                                                                          

Lue ja katso myös lisää tunnelmia Nuorten vuosikokouksesta. Kokouksen aikana tapahtumia pystyi seuraamaan livenä Bambuserin kautta ja näin jälkikäteen nauhoitteet löytyvät samasta paikasta.

Teksti: Heini Lumio, kuvat: media-ambassadööri Roosa Penttilä