Punainen Risti muistaa tulipalossa auttaneita lavialaispoikia

SPR Satakunnan piiri, Anne-Mari Hakuni
Kuvaaja: SPR Satakunnan piiri, Anne-Mari Hakuni
"Lavialaiset Matias Tiisala, Petri Saari ja Olli Heikkilä vastaanottivat Punaisen Ristin ensiavun huomionosoituksen."

Punaisen Ristin ensiavun huomionosoitus jaettiin ensi kertaa Satakunnassa

Suomen Punainen Risti on myöntänyt ensiavun huomionosoituksia vuodesta 2001 lähtien. Tämä huomionosoitus myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa Satakunnan piirin alueelle. Punainen Risti antaa vuosittain ensiavun huomionosoituksen henkilölle tai yhteisölle, joka on neuvokkaalla ja ripeällä toiminnalla osoittanut auttamisrohkeutta, pelastanut toisen ihmisen hengen tai estänyt vakavan onnettomuuden syntymisen. 

Punainen Risti myönsi ensiavun huomionosoituksen viidelle nuorelle heidän auttamisvalmiudestaan räjähdysmäisessä rivitalopalossa. Tulipalo sattui huhtikuussa 2014. Poikien ripeän toiminnan ansiosta kaikki rivitalossa asuneet seitsemän ihmistä selvisivät palosta vammoitta.

– Oltiin kaverin luona kahvilla ja siinä jo pois lähdössä, kun huomattiin, että jostakin tulee savua. Ajateltiin, että polttaakohan joku pääsiäisnuotiota. Kello oli lähellä puolta yötä, kertaa tapahtumien kulkua Matias Tiisala.

– Lähdettiin katsomaan, että mistä se savu tuli. Ei se ollutkaan nuotio, vaan mönkijä savusi rivitalon parvekkeen alla.

Kun miehet pääsivät paikalle, yksi jäi soittamaan hätäkeskukseen ja loput juoksivat herättämään talon asukkaita.

Mönkijä räjähti liekkeihin ja palo levisi nopeasti talon rakenteisiin.

– Talo oli nopeasti ilmiliekeissä.

Punainen Risti muistuttaa, että jokaisen tulisi kiinnittää huomiota omaan osaamiseensa toimia onnettomuuden tai esim. sairauskohtauksen sattuessa. On erittäin tärkeää ylläpitää valmiutta auttamiseen, sillä parannetaan sekä omaa että yhteisön turvallisuutta. SPR kannustaakin ylläpitämään ensiaputaidot ajan tasalla, sillä ensiaputaitoja vaativa tilanne voi tulla vastaan milloin ja missä tahansa. Ennalta mietityt ja harjoitellut toimintamallit antavat varmuutta toimia hätätilanteessa. Kuka tahansa voi olla ensimmäinen auttaja, jolta vaaditaan ripeää toimintaa ihmishenkien pelastamiseksi, toteaa terveydenhuollon suunnittelija Anne-Mari Hakuni SPR Satakunnan piiristä.

Huomionosoitusten jakotilaisuus oli lauantaina 12.9.2015 maailman ensiapupäivänä Satakunnan piirin koulutustiloissa. Huomionosoituksen saivat lavialaiset Matias Tiisala, Petri Saari, Olli Heikkilä, Tomi Toivola ja Suodenniemellä asuva Konsta Hakala.

Punainen Risti onnittelee nuoria esimerkillisestä toiminnasta!