Ensiavun EM - kisat Romaniassa

Henri Backman
Kuvaaja: Henri Backman
"Suomen joukkue esittelyssä"

Punaisen Ristin Tampereen osaston ensiapuryhmä osallistui ensiavun Euroopan mestaruuskilpailuun

Punaisen Ristin järjestämä First Aid Convention in Europe -tapahtuma pidettiin 10. – 13.9. Romaniassa. Tärkein osa tapahtumasta oli ensiavun Euroopan mestaruuskilpailu, johon tänä vuonna osallistui 28 joukkuetta 24 eri maasta. Suomen joukkueessa kilpailivat Heidi Tuorila, Maaria Kuitunen, Jyrki Keskinen, Lauri Meriläinen, Jaana Rantakari ja Heidi Ljungkvist. Kilpailun voitti Slovenia, toiseksi sijoittui Serbia ja kolmanneksi Irlanti. Pohjoismaista Norja sijoittui hienosti neljänneksi. Vain kymmenen parhaan joukkueen sijoitukset julkistettiin. Suomen joukkue sijoittui välille 11–19.

Koko päivän kestäneellä kilpailuradalla joukkueet testasivat ensiaputaitojaan 14 erilaisessa, simuloidussa onnettomuustilanteessa. Ensiaputilanteet vaihtelivat kolareista pienlentokoneen pakkolaskuun, tulipaloon, maanjäristykseen, ampumavälikohtaukseen ja kaasuräjähdykseen. Sairaskohtauksen takia hoitoa tarvitsevia potilaita ei radalla juurikaan kohdattu. Sen sijaan joukkue pääsi hoitamaan irti leikkautuneita raajoja ja lävistäviä vammoja, joita ei Suomen kisoissa juurikaan kohdata. Kilpailun ensiaputilanteet olivat haastavia, koska omaan työturvallisuuteen oli tärkeää kiinnittää huomiota, apua tarvitsevia potilaita oli paljon ja heidän vammansa olivat vakavia. Suomen joukkueen mielestä oli mielenkiintoista huomata, kuinka erilaisia tapoja eri maiden joukkueilla oli toimia onnettomuustilanteissa. Muiden toimintaa seuraamalla ja muiden kilpailijoiden kanssa keskustelemalla oppi taas jotain uutta.

Tapahtuman aikana joukkueet kävivät tutustumassa Bukarestiin. Muiden kilpailijoiden ja osanottajien kanssa oli aikaa jutella yhteisten ohjelmien aikana. Joukkue piti erityisesti monipotilastilanteiden potilasluokittelukoulutuksesta. Sen lisäksi, että oppeja pääsi soveltamaan heti seuraavan päivän kilpailussa, muiden osallistujien kanssa oli kiinnostavaa keskustella maiden välisistä eroista potilasluokittelussa. Kaikkiaan joukkue oli tyytyväinen kilpailuun, josta kotiin lähdettiin monta uutta kokemusta ja ystävää rikkaampana.