Ensiapuryhmätoiminta

Punaisen Ristin kuva-arkisto
Kuvaaja: Punaisen Ristin kuva-arkisto
Punaisen Ristin kuva-arkisto
Kuvaaja: Punaisen Ristin kuva-arkisto

Ensiapuryhmätoiminta on mielekäs ja palkitseva tapa viettää vapaa-aikaa. Et tarvitse mitään aikaisempaa ensiapukoulutusta tullaksesi mukaan: tärkeintä on kiinnostus ja halu auttaa onnettomuuteen tai hätään joutunutta. Ensiapuryhmistä löytyy tekemistä kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Osa ensiapuryhmistä osallistuu myös ensiapupäivystyksiin. Tutustu toimintaan katsomalla video tai toinenkin.

Vapaaehtoistyö antaa paljon myös tekijälleen. Ensiapukoulutusten ja muiden täydennyskoulutusten avulla voi syventää omaa osaamistaan paitsi ensiavussa, myös esimerkiksi johtamisessa, kouluttamisesta tai viestintävälineiden käytössä. Monet löytävät ensiapuryhmästä läheisiä ystäviä ja hyvän porukan, jonka toimintaan on mielekästä osallistua. Ensiapupäivystyksissä pääset paitsi testaamaan taitojasi käytännössä, myös seuraamaan aitiopaikalta monia kiinnostavia urheilukisoja, konsertteja tai muita tapahtumia. 

Voit itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon sitoudut ensiapuryhmän toimintaan. Ryhmän jäsenenä voit osallistua harjoituksiin ja muuhun toimintaan aina välillä ja kerrata omia taitojasi. Ensiapupäivystäjältä vaaditaan enemmän sitoutumista, että taidot pysyvät yllä ja tarjoamamme ensiapupäivystys on varmasti laadukasta. Ensiapupäivystäjän peruskoulutuksen lisäksi päivystäjältä vaaditaan säännöllistä osallistumista harjoituksiin.

Ensiapuryhmätoiminnassa oleville vapaaehtoisille on oma valtakunnallinen sivusto ja aineistopankki (vaatii kirjautumisen).

Ensiapuryhmät viranomaisten tukena

Ensiapuryhmät ovat osa Suomen Punaisen Ristin koordinoimaa Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa).

Vapepan koulutetut hälytysryhmät toimivat viranomaisten ja muiden avuntarvitsijoiden apuna. HUP:n alueellakin viranomaiset voivat pyytää osastojen hälytysryhmiä avukseen. Tehtävänä voi olla esimerkiksi kadonneen henkilön etsintä tai ja onnettomuuksien jälkeiset ensiapu- tai huoltotehtävät. Isoja onnettomuuksia tapahtuu onneksi harvoin ja yleensä HUP:n ensiapuryhmien jäsenet pääsevät yleensä hyödyntämään taitojaan rauhallisissa olosuhteissa.