Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri suunnittelee vastaanottokeskusten perustamista

Jussi Vierimaa
Kuvaaja: Jussi Vierimaa
"Sisäministeri Petteri Orpo vierailulla Turun vastaanottokeskus Pansiossa. Somalialaiset tytöt Leyla Muse Mohammad (vas) ja Nasteha Mahamed Mahamud. "

Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri suunnittelee vastaanottokeskusten perustamista Kauhavalle, Saarijärvelle, Joutsaan ja Jyväskylään. Kaikilla paikkakunnilla kunta suhtautuu keskusten perustamiseen myönteisesti.

- Vastaanottokeskusten johtajien työpaikat laitetaan hakuun heti. Muut työpaikat tulevat auki lähiaikoina.

- Vastaanottokeskuspaikkakunnilla voidaan järjestää infotilaisuus ja mahdollisuus tutustua keskuksen toimintaan niiden käynnistymisen jälkeen.

Vapaaehtoiset – tervetuloa

Suomalaisten auttamisinto on ollut valtava viime viikkoina. Kuntien asukkaat ovat jo kyselleet Punaiselta Ristiltä ja kunnilta, miten he voivat auttaa uusia tulijoita. Kiitos kaikille turvapaikanhakijoiden auttamisesta kiinnostuneille!

Punaisen Ristin vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi ystävänä vastaanottokeskusten asukkaille ja järjestää heille läksypiirejä, kielikerhoja ja harrastustoimintaa. Vapaaehtoiset saavat tehtäviinsä koulutuksen, joiden aikatauluista tiedotamme verkkosivuillamme. Koulutuksissa saa tietoa järjestön ja vapaaehtoistoiminnan periaatteista sekä eri toimintamuodoista.

Vaate- ja tavaralahjoituksien tarve kartoitetaan jokaisella vastaanottokeskuspaikkakunnalla. Jos sinulla on lahjoitettavaa, malta hetki. Vastaanottokeskusten aloitettua toimintansa tiedämme tarkemmin, minkälaisille lahjoituksille on tarvetta.

Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi sähköpostitse vok.lansi-suomi@redcross.fi

Kaikki järjestöt voivat olla mukana auttamassa turvapaikanhakijoita

Yhdessä toimien järjestöt antavat vahvan signaalin siitä, että turvapaikanhakijat eivät ole paikkakunnalle uhka vaan mahdollisuus. Järjestöt tarjoavat ainutlaatuisen ja arvokkaan panoksen kotoutumisen tueksi.

- Jokainen järjestö voi pohtia miten heidän toimintansa tukee turvapaikanhakijoita, järjestöpäällikkö Jooel Niittynen kertoo. Järjestöjen ei tarvitse harrastaa ”monikulttuurisuutta” avatessaan toimintaa uusille kuntalaisille. Järjestön perustehtävä on tärkein asia, olkoonpa se liikuntaa, kulttuuria tai käden taitoja.

Seinäjoen Framilla järjestetään 23.9.2015 klo 12-15 seminaari järjestöjen yhteistyöstä turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Seminaarin tavoitteena on selvittää minkälaisia toimenpiteitä Etelä-Pohjanmaan alueen kunnat, oppilaitokset ja järjestöt aikovat toteuttaa maahanmuuttajien ja etenkin alueelle sijoittuvien turvapaikanhakijoiden kotoutumisen edistämiseksi. Tilaisuuteen voi osallistua, vaikka oman organisaation suunnitelmat olisivat vielä avoinna. Tilaisuuden ohjelma ohessa.

Jutun kuvassa Sisäministeri Petteri Orpo vierailulla Turun vastaanottokeskus Pansiossa. Somalialaiset tytöt Leyla Muse Mohammad (vas) ja Nasteha Mahamed Mahamud. Kuva Jussi Vierimaa.