Ystävätoiminta apuna muistisairauksien ehkäisyssä

Valtava suosio yllätti järjestäjät Seinäjoella 3.9.2015 pidetyssä Elämäntavoilla on merkitystä, Sinun valintasi – seminaarissa. Läheskään kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, kun Törnävä-sali täyttyi yllättävän nopeasti 550 ennakkoon ilmoittautuneesta osallistujasta. Seminaari sisälsi kaksi asiantuntijaluentoa sekä paneelikeskustelun. Seminaarissa kerrottiin ja keskusteltiin muistisairauksista, FINGER-läpimurtotutkimuksesta ja ikääntymisestä. Vaikeasta ja huolestuttavastakin aiheesta huolimatta tapahtumaa siivitti positiivinen ja rento tunnelma. Punainen Risti järjesti seminaarin yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen, Järjestötalo Seinäjoen ja Liiverin kanssa. Lisäksi tapahtumalla oli lukuisa määrä tukijoita.

Muistitietoa vapaaehtoisille ystäville ja ystäväasiakkaille

Seminaari herätti kiinnostusta koko Länsi-Suomen piirin alueella. – Ystävätoiminta on erinomainen väylä viedä tätä tutkimustietoa käytäntöön, tiedosti piirin sosiaalipalvelupäällikkö Tero Hintsa. Ystävätoiminnan alueellisen tuen kehittämisprojekti järjesti kuljetukset kauempana asuville. Vapaaehtoisia tuli Keski-Suomesta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Pohjanmaa rannikkoalueelta kolme linja-autollista.

– Saimme viettää ihanan päivän teidän hyvin järjestetyssä seminaarissa jonka muistamme varmasti pitkään, kiitteli Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoinen Maarit Jukkola Lohtajan osastosta.

Valinnoilla voimme vaikuttaa

Lääketieteen tohtori ja Tukholman Karoliinisen instituutin geriatrian professori Miia Kivipelto luetteli muistisairauksien riskitekijöitä, ja kysyi yleisöltä - Kuinkahan paljon Alzheimerin tautia on mahdollista ennaltaehkäistä? Vastaus kuului 30 %, joka on paljon. Kannustavasti Kivipelto nosti esiin myös muistisairauksien suojatekijät ja sai kuulijat vakuuttuneeksi siitä, mikä merkitys omilla valinnoilla voi olla. Tätä tukevia tuloksia on saatu kansainvälisesti merkittävässä FINGER-tutkimuksessa, jossa Kivipelto toimii tutkimusryhmän johtajana.

– Nyt on ensi kertaa todella osoittaa miten elintapamuutoksilla voidaan ehkäistä muistihäiriöitä, sanoi Kivipelto ja oli selvästi itsekin innoissaan tutkimuksen tuloksista.   

Ikääntymisessä on paljon positiivisia puolia

Ikääntyneiden terveys ja toimintakyky ovat parantuneet huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana.  – Usein hyvinvoinnin kokemus iän myötä jopa lisääntyy, kertoi terveystieteiden tohtori ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun gerontologian yliopettaja Jenni Kulmala. Hän toi myös esiin asenteiden ja median vaikutuksen siihen, millaisena vanheneminen yhteiskunnassa nähdään.  

Teksti: Teija Matalamäki