Miksi ja missä päin Hämettä Punainen Risti auttaa turvapaikanhakijoita?

Altti Näsi
Kuvaaja: Altti Näsi

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa viimeaikoina merkittävästi. Punaisen Ristin Hämeen piiri koordinoi kahden vastaanottokeskuksen, Lammin ja Mänttä-Vilppulan, sekä yksityismajoituksessa asuvia turvapaikanhakijoita palvelevan Tampereen yksityismajoitusyksikön toimintaa.

Olemme keränneet tähän faktoja liittyen pakolaisuuteen ja vastaanottokeskustoimintaan.

Oikeus hakea turvapaikkaa perustuu YK:n ihmisoikeussopimuksiin, joihin Suomikin on sitoutunut. Laki velvoittaa Suomen ottamaan turvapaikan hakijat vastaan ja käsittelemään heidän hakemuksensa.

Turvapaikka myönnetään vain, mikäli ihmisellä on kotimaassaan syytä pelätä henkensä, terveytensä tai vapautensa puolesta. Vainoamisen syitä voivat olla alkuperä, uskonto, kansallisuus, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen tai poliittiset mielipiteet. Mahdollisesta kielteisestä päätöksestä seuraa henkilön käännyttäminen omaan kotimaahansa.

Suomen Punainen Risti perustaa Maahanmuuttoviraston pyynnöstä vastaanottokeskuksia, eli huolehtii turvapaikanhakijoiden majoittamisesta ja tukipalveluista, kuten suomen kielen opetuksesta käsittelyn ajan. Valtio maksaa vastaanoton kustannukset.

Punaisen Ristin omia lähteitä liittyen aiheeseen:

Muita lähteitä:

Liitteenä on yksityiskohtaisempaa tietoa ja kokemuksia liittyen Hämeen piirin vastaanottokeskusten toimintaan Lammilla ja Mänttä-Vilppulassa. Päivitetty 28.8.2015. Samoin liitteenä alla on Operaatio Nälkäpäivän kerääjille laadittu lyhyt tietopaketti liittyen kasvaneeseen turvapaikanhakijoiden määrään Suomessa.