Nepal neljä kuukautta maanjäristyksen jälkeen

Nälkäpäivän aikana monelta ehkä kysytään mitä Nepaliin kuuluu tällä hetkellä, kun 25.4. sattuneesta ensimmäisestä maanjäristyksestä on kulunut neljä kuukautta.  Suomen Punaisen Ristin keräykseen lahjoitettiin yli 1,5 miljoonaa euroa, joiden avulla on saatu aikaan paljon - ja saadaan joka päivä. Valtavan suuri kiitos kaikille keräyksen järjestäjille ja lahjoittajille!

Nepal-faktoja:

 

·         Punainen Risti on jakanut hygieniatarvikkeita noin 300 000 ihmiselle ja puhdasta vettä noin 60 000 ihmiselle.

·         Ruokaa on jaettu yli 1,2 miljoonalle ihmiselle ja yli puoli miljoonaa nepalilaista on saanut hätämajoitustarvikkeita.

·         Avustusoperaatioon on osallistunut 29 kansallista Punaista Ristiä ja Punaista Puolikuuta.

·         Nepalin Punaisella Ristillä on ollut keskeinen rooli. Operaatioon on osallistunut lähes 8 000 paikallista vapaaehtoista.

·         Suomen Punainen Risti on lähettänyt Nepaliin yhteensä yli 50 avustustyöntekijää terveydenhoidon, logistiikan ja koordinaation sekä viestinnän tehtäviin.

·         SPR on toimittanut lääkintätarvikkeita sekä terveysaseman ylläpitoon tarvittavaa teknistä tukea ja välineitä Saksan, Ranskan ja Suomen Punaisten Ristien ylläpitämälle väliaikaiselle terveysasemalle Dolakhan maakunnassa sijaitsevaan Singatiin. Sen kautta tuettiin myös Jirin sairaalan leikkaus-, röntgen- ja laboratoriopalveluita. Väliaikainen terveysasema toimii syyskuun lopulle. Vaikka toiminta sellaisenaan loppuu, lääkintätarvikkeet, lääkkeet ja röntgenlaitteet jäävät maahan. Punainen Risti kouluttaa paikallista henkilökuntaa. Kun maanjäristyksessä vaurioitunut pysyvä terveysasema avaa ovensa, Singatin asukkailla on parempi pääsy terveyspalveluihin.

·         SPR lähetti Singatissa sijaitsevan terveysaseman tueksi kaksi liikkuvaa terveysasemaa työntekijöineen. Liikkuvilla klinikoilla hoidettiin yli 300 potilasta. Niiden toiminta loppui, kun monsuunisateet alkoivat.

·         Yhteensä Punaisen Ristin sairaaloissa, terveysasemilla ja liikkuvilla klinikoilla on hoidettu yli 45 000 potilasta.

·         SPR on lähettänyt Nepaliin myös muuta apua kuten keittiötarvikkeita, telttoja ja pressuja sekä röntgenlaitteen Norjan Punaisen Ristin sairaalaan.

·         SPR:n Nepal-keräykseen on lahjoitettu noin 1,5 miljoonaa euroa ja ulkoministeriö myönsi meille 900 000 euron avustuksen katastrofityöhön Nepalissa.

·         Punaisen Ristin työ Nepalissa on siirtynyt kohti palautumis- ja jälleenrakennusvaihetta. Avun tarve maassa on yhä valtava, ja toipumisessa menee vuosia.