Lokakuu 2015

Suomeen  on tullut yli 24 000 ihmistä

Suomeen on syksyn aikana tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita. Se on herättänyt ihmisissä monenlaisia tunteita ja tuntoja. Osa haluaisi palata kauas historiassa taaksepäin sulkemalla rajat ja merkkaamalla erilaiset ihmiset. Osa ottaa turvapaikanhakijoita kotiinsa ja toivottaa ihmiset tervetulleiksi. Kumpaan sinä kuulut?

Tällä hetkellä (28.10. 15) Suomen Punaisella Ristillä on toiminnassa 75 yksikköä, joissa majoituskapasiteetti 13500 petipaikkaa. Lisäksi tietysti muutamat muut järjestöt ja yritykset sekä kunnat pitävät vastaanottokeskuksia. Suomeen tulijoiden määrä on vähentynyt viime aikoina. Yhteensä Suomeen on tullut hieman yli 24 000 turvapaikanhakijaa.

Termit menevät keskustelussa helposti sekaisin. Maahanmuuttajalla tarkoitetaan kaikkia maahan syystä tai toisesta muuttaneita. Jos sinä muutat vaikkapa Ruotsiin, tulee sinusta maahanmuuttaja. Itse olen ollut maahanmuuttajana Kosovossa ja kun muutin takaisin Suomeen minusta tuli paluumuuttaja.

Pakolainen on ulkomaalainen, jolla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka UNHCR (YK:n pakolaisjärjestö) katsoo olevan pakolainen.  Kiintiöpakolainen on UNHCR;n pakolaiseksi katsoma henkilö, jolle on myönnetty maahantulolupa eduskunnan budjetissa vahvistetun pakolaiskiintiön puitteissa. Vuosittain Suomi ottaa kiintiöpakolaisia 750 ihmistä. Viime vuosina määrää on lisätty Syyrian vaikean tilanteen vuoksi 1050 ihmiseen.

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Turvapaikanhakija saa pakolaisaseman, jos hänelle myönnetään turvapaikka. Turvapaikanhakija ei siis ole vielä pakolainen, sillä hänen pakolaisuuttaan ei ole vielä selvitetty. Turvapaikkamenettelyn yhteydessä tutkitaan ja ratkaistaan myös, voiko oleskeluluvan saada jollain muulla perusteella. Osaan muista perusteista on tehtävä erillinen, maksullinen oleskelulupahakemus.

Mikä näitä eri termejä kuitenkin yhdistää? Se, että kaikkien takana on ihminen, jolla on sydän, kädet, silmät, korvat, nenä, jalat jne… Ihan niin kuin sinulla ja minulla. Mutta mikä meissä kaikissa on erilaista? Meidän tarinamme ja historiamme. Juttelin kahden Irakista tulleen nuoren miehen kanssa. Toinen heistä oli toimittaja ja toinen laulaja. Tulijoissa on insinöörejä, autonkuljettajia, kauppiaita, lääkäreitä, jalkapallonpelaajia. Siellä on myös äitejä ja isejä, siskoja ja veljiä. He ovat siis vähän niin kuin mekin. Sinua varmaan kiinnostaisi kuulla miten vaikkapa Syyriassa koulutetaan ihmisiä. Tai mitkä jutut ovat lehdissä kiinnostavia.

Meissä on paljon samaa, mutta paljon myös erilaista. Erilaisuus pelottaa meitä, mutta toivottavasti sen pelokkuuden voittaa uteliaisuus.

Se mitä meillä on, mutta mikä turvapaikanhakijoilta vielä puuttuu on koti. Tai on heillä varmasti koti, mutta se voi olla tuhottu, valloitettu ja sinne ei ole paluuta.  Miltä sinusta tuntuisi lähteä nyt kotoasi pois, etkä enää koskaan palaisi sinne?

He ovat tulleet tänne etsimään uutta kotia, johon he voivat asettua turvallisesti ja tulla osaksi Tamperetta ja tamperelaisuutta. Minusta se on hienoa, että he näkevät meidän alueen niin hyvänä, että tänne on turvallista perustaa uusi koti ja oppia tamperelaisuutta ja meidän tapoja.

Tietenkin meidän pitää kertoa mitä kaikkea hienoa meillä täällä on. Toimia oppaina suomalaisuuteen ja tamperelaisuuteen. Opettaa kannattamaan Tapparaa tai Ilvestä tai KooVeetä. Viedä jäätelölle Tammelantorille tai Sorsapuistoon. Ehkä opettaa miten käytetään hellaa tai miksi kerrostaloissa on hiljaisuus klo 22.00 jälkeen. Samalla me opimme miten ruokaa voisi maustaa muullakin kuin suolalla ja pippurilla.  Kuinka jonkun asian voisi tehdä helpommin ja miten ystävistä ja sukulaisista pidetään huolta paremmin. Voisimme oppia mitä on yhteisöllisyys.

Yhtäkaikki me kaikki olemme ihmisiä, joiden perusolemukseen kuuluu pelko ja uteliaisuus. Anna uteliaisuuden voittaa ja hymyile. Kysy mitä kuuluu ja löydä ystävä. Ole esimerkki ihmisestä, joka kunnioittaa muita eikä syyllisty rasismiin. Ole ihmiselle ihminen!