Heinäkuu 2015

Ensiapuryhmätoiminta

Ensiapuryhmäläiset ovat vapaaehtoisia, jotka pitävät yllä ensiapu- ja pelastuspalvelutaitojaan aktiivisesti, kokoontuen joka viikko opettelemaan ja harjoittelemaan ensiaputaitoja sekä valmiustoimintaa kuten etsintää, ensihuoltoa ja henkisen tuen tietoja. Tietoja ja taitoja pidetään ryhmäiltojen lisäksi yllä leirien avulla.

Ensiapuryhmät päivystävät läpi vuoden monenlaisissa tapahtumissa huolehtien paikalla olevien ensiavusta. Vuosittain vapaaehtoisia ensiapupäivystäjiä näkeekin messuilla, urheilukisoissa tai vaikkapa festareilla ja konserteissa. Viime vuonna osastomme ensiapuryhmäläiset olivat mukana yli kahdeksassakymmenessä tilaisuudessa ensiapupäivystäjinä ja autettavia oli kaikkiaan lähes tuhat.  Osa tilaisuuksista kestää muutaman tunnin, osa kolme / neljä päivää. Varsinaisena EA-päivystäjänä ryhmäläinen voi toimia kun on täysi-ikäinen, harjoittelee säännöllisesti ensiapuryhmässä, vaaditut kurssit on suoritettu hyväksytysti ja omaa päivystyskortin.

Lisäksi EA-ryhmät toimivat Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kautta viranomaisten apuna erilaisissa hälytys- ja pelastustehtävissä kuten kadonneen henkilön maastoetsinnöissä tai ensihuoltotehtävissä. Kilpailuhenkiset ryhmäläiset kisaavat innokkaasti ensiapukisoissa aina piiritasolta SM-kisoihin asti.  Tänä kesänä osastomme edusti Rovaniemellä ensiavun SM-kisoissa Hämeen piiriä. Ryhmämme voitti aikuisten sarja ja oli ensimmäisenä myös ensiauttajaparien sarjassa. Syyskuussa ryhmä on lähdössä ensiavun EM-kisoihin Romaniaan. Ryhmäläiset osallistuvat erilaisiin talkoisiin ja keräyksiin.

Toiminta on vapaaehtoista ja harrastaa voi oman elämäntilanteen ja harrastusinnostuksen mukaan.

Tampereella ensiaputoiminta juontaa juurensa aina vuoteen 1957 saakka, jolloin muodostettiin ensimmäinen ensiapuryhmä.