Vinkki! Bingoa kerhossa

Meidän Turun osaston Reddie Kids -kerhomme suosituimpia leikkejä on ensiapubingo, joka toimii myös hyvänä harjoituksena. Bingossa on ajatuksena, että jokaisella lapsella on 9, 16 tai 25 -lokeroinen ruudukko, joista jokaisessa on jokin joko ensiapuun tai Punaiseen Ristiin liittyvä sana. Leikki toimii hyvänä muistutuksena järjestön periaatteista tai ensiapuvälineistön nimistä.

Pelaajien määrä on rajaton. Sanavalintojen kanssa voidaan varioida melko vapaasti:  
a) Lomakkeet voivat olla kaikki samanlaisia, jolloin kaikki saavat samanaikaisesti bingon.
b) Kaikilla voi olla samat sanat, mutta eri järjestyksessä.
c) Lomakkeita voidaan tehdä muutama erilainen, jolloin aina muutamalla lapsella on samanlaiset lomakkeet.
d) Lapsimäärästä riippuen kaikille voidaan tehdä erilaiset lomakkeet.

Sanojen kanssa voidaan leikitellä myös niin, että kaikkia sanoja ei löydy kaikkien ruudukoista, kuten oikeassa bingossakaan ei ole kaikkia numeroita bingolapussa. Ensimmäisellä leikkikerralla suosittelen kuitenkin, että kaikilta löytyvät kaikki sanat, jotta kukaan ei hämääntyisi. Lasten iästä ja sanojen tuttuudesta riippuen peliin voi sitten osallistua jokainen kerholainen yksittäin, pareittain tai pieninä ryhminä.

Leikki alkaa jakamalla jokaiselle oman ruudukon, jossa jokaisessa ruudussa on jokin sana (esim. kylmäpakkaus, vapaaehtoisuus, laastari, ystävätoiminta jne.). Bingon vetäjä joko selittää sanan tai nostaa esille sanan kuvaaman esineen, esim. kylmäpakkauksen. Lapset etsivät ruudukostaan sanan, ja rastivat sen yli. Tämän jälkeen leikki jatkuu normaalina bingona, jolloin aina rivin täytettyään kerholainen huutaa: "Bingo!" ja joku ohjaajista käy tarkistamassa rivin. Näin jatketaan, kunnes jokaisella on koko ruudukko täynnä.

Jokainen rastitettu kohta voidaan selittää tarvittaessa nopeasti ennen seuraavaa sanaa, jolloin kaikille muistuu mieleen sanan merkitys. Voidaan myös pyytää lapsia viittaamaan ja selittämään sana omin sanoin.

Materiaalitarpeina kyniä, paperia ja mahdollisesti sanoissa esiintyvät ea-tarvikkeet.  Leikin kesto noin 15-20 minuuttia. Bingon palkintona voi olla vaikka Reddie-laastaripaketit, tai ihan vaan hyvä mieli, kuten meillä ollut tapana.

Leikin voi versioida myös pantomiimibingoksi, jolloin ruudukosta löytyvät ensiaputarvikkeet, ja joko lapset vuorotellen tai ohjaajat esittävät erilaisia ensiaputilanteita, jolloin lasten tehtäväksi jää löytää ruudukosta tilanteessa tarvittava ensiapuväline.

Tällä saamme kerhossa desibelit ja tunnelman kattoon, sillä lapset ovat todella innoissaan tästä. Olemme ohjaajien kesken ideoineet bingon sekä vaihdelleet sanoja joka kerralla. Tämä toimii myös hyvänä tapana kerrata edellisen kerran aihetta.

Liitteenä esimerkki bingoruudukosta.

Ystävällisin terveisin,
Ohjaajat Nina Hakala ja Karoliina Jussila

Liitetiedostot: