”Kyllä tekee hyvää päästä muiden ihmisten tykö, kannatti lähtiä”

Sirkka Kellokumpu
Kuvaaja: Sirkka Kellokumpu
"Ikäihmisten virkistyspäivässä Rovaniemellä pukeudeuttiin kukkahattuihin"

Teksti: Anita Hartikka

Punaisen Ristin ystävät tempaisivat yli 20 paikkakunnalla iloa ja hyvää mieltä ikäihmisille. Tempaukseen jonka työnimenä oli ”Tukea vanhuksille” saatiin lahjoitusvaroja, jonka käyttö suunniteltiin yhdessä osastojen ystävien kanssa. Tässä muutamia tarinoita osastojen tempauksista innoittajaksi ja ideaksi senioritoimintaan.

Koillis-Lapissa Sallan osaston ystävät järjestivät kotona asuville ikäihmisille retken Sallan Poropuiston Taivaskodalle. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä lähihoitaja-opiskelijoiden kanssa. Ohjelmassa oli ulkoilua, makkaranpaistoa ja kodassa kun oltiin tietysti nokipannukahvit kampanisun kera. Mukavan yhdessäolon ohella kuulosteltiin ikäihmisten toiveita. Virikkeitä ja yhteen pääsemisen mahdollisuuksia toivottiin jatkossakin, osaston Terhokerhosta kiinnostuttiin, ensiaputaitojen opetusta toivottiin.

Vimpelissä yksin asuvia vanhuksia kutsuttiin henkilökohtaisella kirjeellä viettämään virkistyspäivää Lakeavaaran juhlatilaan, kuljetuskin järjestettiin. Virkistyspäivästä tuli menestys yli 70 osanottajineen. Virkistyksen ohella perehdyttiin arjen turvallisuusasioihin, kuinka pärjätä turvallisesti kotona ja eri tavalla liikkuessa. Ikääntyneille kerrottiin myös ystävätoiminnasta ja mahdollisuudesta tulla mukaan vanhusten kerhoon.

Konnevedellä asutaan upean Etelä – Konneveden kansallispuiston äärellä. Retkikohteena mitä mainioin. Konneveden osaston ystävät ja heidän ystäväasiakkaansa viettivät hienon retkipäivän aivan kansallispuiston portilla Rautalammilla paikallisessa Törmälän lomakeskuksessa. Kaunis ympäristö, yhdessäolo ja tärkeä tietopaketti terveellisestä ravinnosta tekivät päivästä hyvin erityisen. Kannustusta saatiin myös elämästä nauttimiseen, herkkujakin voi valmistaa terveellisesti ja aamupuurokutsu kaverille antaa päivälle hyvän avauksen. Tästä tulikin hyvä vinkki ystävätoimintaan: Kutsu kaveri aamupuurolle!

Kivijärvellä on kovasti surtu vanhan sairaalan lakkauttamista. Ystävätoiminta sai tästä idean järjestää ikääntyneille kotona asuville vanhuksille mahdollisuuden vielä kerran muistella sairaalan kukoistusaikoja virkistyspäivän merkeissä. Päivästä tuli ikimuistoinen, sairaalan entinen henkilökunta yllätti yleisön esittämällä näytelmän sairaalan arjesta. Näytelmä kirvoitti myös katsojien kielet muistelemaan omia kokemuksia sairaalan potilaana. Kaihomielinen muistelukin tekee hyvää, aikojen ja ympäristön muutos tekee myös kipeää ja luopuminen tutuista palveluista ei ole helppoa. Yhdessä ja huumorin avulla sen kestää paremmin.

SPR:n osastojen Tukea vanhuksille -hankkeet ja tapahtumat toteutettiin Odd Fellow Samaria ry:n tuella.