Suomen Punaisen Ristin päihdetyö Päihdepäivillä 2015

Johanna Mäenalusta
Kuvaaja: Johanna Mäenalusta
"SPR:n esittelypisteellä 54 suoritti SPR:n päihdetyön visan"

Punaisen Ristin päihdetyö mukana Päihdepäivillä

Päihdepäivät kokoavat vuosittain alan asiantuntijat ja toimijat yhteen päivittämään tietojaan tuoreimmista tutkimuksista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Tänä vuonna päiviä vietettiin 19.& 20.5 Helsingissä Kulttuuritalolla. Päihdepäivien monipuolisuus näkyi niin ohjelmassa kuin osallistujajoukossa. Päihdetyön kentän eri laidoilta saavuttiin tällä kertaa kuulemaan mm. suomalaisten kohtuuskäsityksistä ja riippuvuusmielikuvista, alkoholikulttuurin muutoksista viimeisen 50 vuoden ajalla ja 100 päivää ilman viinaa -ohjelman tunnelmista.

Punaisen Ristin päihdetyö näkyi ja kuului sekä seminaareissa että messuosastolla. SPR:n päihdetyön vapaaehtoiskouluttaja Antti Jääskeläinen valotti asiantuntevasti konemusiikkibileiden päihdekulttuuria Biletohtorin vastaanotto -seminaarissa. Samaan aikaan toisaalla Menetelmäkirjastossa Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila kertoi Varhaisen puuttumisen mallista ja SPR:n koordinoiman Nopean viestinnän verkoston toiminnasta samalla poimien uusia ideoita taskuun muilta saman seminaarin puhujilta. Myös messuosastolla Punaisella Ristillä oli oma piste, jota kesän festarikoordinaattori Annemari Hakala ansiokkaasti piti pystyssä. Parasta antia messuosastolla oli ihmisten kohtaaminen toiminnasta kertomisen ja materiaalien esittelyn lomassa. Seminaarien kiinnostavuus näkyi myös messupisteellä, kun osallistujat saapuivat Antin ja Katin puheenvuorojen jälkeen kyselemään lisää. Erityisesti Särkyvää-setti, jota vapaaehtoiset jakavat festareilla, herätti kiinnostusta kävijöissä.

Päivien monipuolisessa tarjonnassa riitti ammennettavaa myös muutamalle muulle kouluttajalle, jotka pääsivät kuulemaan mm. alkoholipolitiikasta, päihdepalveluiden ja käyttäjien tarpeiden kohtaamisesta, rikostaustaisten päihdekuntoutuksesta, usein puheenaiheeksi nousevasta kannabiksesta ja päihteistä seksuaalisuuden näkökulmasta. Näistä aiheista tullaankin vielä kuulemaan oman joukon täydennyskoulutuksissa. Päihteiden ja tapaturmien yhteydestä sekä rahapelaamisesta päästiinkin kuulemaan jo heti seuraavana viikonloppuna Festarietkoilla Meriporissa.

Päihdepäivien diat on nähtävillä: http://www.ehyt.fi/fi/koordinaatio/paihdepaivat/paihdepaivien_diaesitykset
Kirjoittaja: Mäenalusta, SPR:n päihdetyön kouluttaja