Ystävätoiminta
Tee hyvä teko ja anna aikaasi
Ystävätoiminnan vapaaehtoisena tuot iloa toisille. Samalla sinulla on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja saada ikimuistoisia kokemuksia. Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi:
- nuoren, ikäihmisen tai vammaisen ystävänä
- vankilavierailijana (tällä hetkellä piirimme alueella Helsingin vankilassa)
- ystävänä sairaalassa, palvelutalossa tai vastaavassa
- saattajana kertaluonteisissa tilanteissa
- ohjaajana nuorille, ikäihmisille, maahan muuttaneille tai muille suunnatuissa ryhmissä
- ystävävälittäjänä
Näin pääset mukaan Ystävätoimintaan
Punainen Risti kouluttaa ja perehdyttää sinut vapaaehtoistehtävääsi. Käytännössä ystävätoimintaa toteuttavat Punainen Ristin paikallisosastot. Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella ystävätoimintaa on yli 40 osastossa. Toimintaan tullaan mukaan osallistumalla ensin ystävätoiminnan peruskurssille (3 t). Kurssin voit käydä missä päin Suomea tahansa. Etsi tapahtumakalenterin avulla sinulle sopivin ystäväkurssi ja ilmoittaudu mukaan. Saat kaikki tulevat kurssit ja tapahtumat näkyviin rajaamalla sivun vasemmasta laidasta aiheeksi "Ystävätoiminta".
Ystävävapaaehtoiseksi?
Jos et löydä tapahtumakalenterista sinulle sopivaa ystäväkurssia, voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi verkkosivujemme kautta. Otamme sinuun yhteyttä ja opastamme eteenpäin.
Tarvitsetko ystävää vai haluatko tavata porukalla?
Punainen Ristin ystävätoiminnalla lievitetään yksinäisyyttä. Ystävätoiminta on joko kahdenvälistä tai ryhmämuotoista. Kahdestaan vapaaehtoisen ystävän kanssa voi ulkoilla, käydä kahvilla, jakaa yhteinen harrastus tai tehdä paljon muuta. Yhdessä sovitaan tarkemmin, milloin ja missä tavataan sekä mitä tehdään.
Ota yhteyttä Punaisen Ristin ystävävälitykseen tai paikallisosastoon, kun tarvitset ystävää. Mikäli teet pyyntöä toisen puolesta, muista pyytää hänen suostumuksensa asiaan. Vapaaehtoista ei nimittäin välitetä vastoin henkilön tahtoa. Ystävävälitys yhdistää koulutetun vapaaehtoisen ja ystävää tarvitsevan henkilön ystäväpariksi. Ystävävälityksestä saat myös tietoa alueen muusta ystävätoiminnasta ja tarvittaessa sinut ohjataan muiden palveluiden pariin.
Saattamisapua
Punaisen Ristin kautta on myös mahdollista saada kertaluonteista saattamisapua. Vapaaehtoiset toimivat saattajina terveyskeskuskäynneillä tai esimerkiksi kauppareissuilla.
Ystäväryhmätoiminta
Ryhmässä puolestaan esimerkiksi keskustellaan, liikutaan, pelataan ja lauletaan yhdessä. Ryhmätoimintaa järjestetään Punaisen Ristin paikallisosastojen toimesta palvelutaloissa ja vanhainkodeissa. Toiminnan tavoitteena on tukea ikäihmisten terveyttä, turvallisuutta ja sosiaalista hyvinvointia. Vapaaehtoiset järjestävät kerhoja, retkiä, palvelupäiviä ja monenlaista virkistystä. He ulkoilevat, lukevat tai vaikkapa jumppaavat ikäihmisten kanssa. Toiminta on monipuolista ja tarjoaa sekä avunsaajalle että auttajalle hyvän mielen. Kysy alueesi ryhmätoiminnoista omalta osastolta tai ystävävälityksestä.
Vankilavierailijatoiminta
Vankilavierailijatoiminnan tavoitteena on tarjota vangeille mahdollisuus keskusteluun ja luottamukselliseen ihmissuhteeseen vankilan ulkopuolisen henkilön kanssa. Vapaaehtoiset vankilavierailijat tapaavat vankeja joko kahden kesken tai ryhmässä. Ryhmätoiminta on viimevuosina yleistynyt voimakkaasti. Uutena toimintamuotona on vanhempi – lapsitoiminta, jossa vangit ja heidän lapsensa tapaavat toisiaan vapaaehtoisten ohjaamassa ryhmässä.
Kotouttamista tukeva ystävätoiminta
Toiminnan tarkoituksena on yleisen suvaitsevaisuuden vahvistaminen sekä kanssakäymisen lisääminen kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä. Erityisesti tuetaan maahanmuuttajien kotoutumista. Käytännön toiminta tapahtuu Punaisen Ristin osastoissa erilaisissa pienryhmissä, juhla-, retki- ja leiritoimintana sekä maahanmuuttajien tukihenkilötoimintana. Ota yhteyttä paikalliseen ystävävälitykseen.
Omaishoitajien tukitoiminta
Omaishoitajien tukitoiminnan tarkoituksena on vahvistaa ja edistää omaishoitajaperheiden terveyttä, jaksamista, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa. Koulutuksissa ja luennoilla omaishoitajat saavat tärkeää tietoa ja voimavaroja jaksamiseensa.Vapaaehtoistoiminnan tehtävä ei kuitenkaan ole korvata viranomaistoimintaa, vaan täydentää sitä.
Vapaaehtoiset ovat sitoutuneet vaitioloon kaikissa toimintamuodoissa ja heidät on koulutettu tehtäviinsä. Lisäksi he toimivat tavallisten ihmisten taidoilla.